Robežšķērsotāji ar pozitīvu Covid-19 testu tiks nogādāti līdz izolācijas vietai (1)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Ilustratīvs attēls.
Ilustratīvs attēls. Foto: Annie Spratt/Unsplash

Šķērsojot ārējo sauszemes robežu "Grebņevas", "Terehovas", "Pāternieku" vai "Silenes" robežpunktos, cilvēki, kuri nevarēs uzrādīt sadarbspējīgu potēšanās sertifikātu un kuriem Covid-19 testa rezultāts bijis pozitīvs vai kuri atteikušies veikt testu, Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienests četru stundu laikā nogādās tuvākajā izolācijas ievērošanas vietā, nolēma valdība.

Minētais attiecas gan uz gadījumiem, ja transportlīdzekli vada tā īpašnieks vai vadītājs, gan arī uz nomātu transportlīdzekli, turklāt šāda kārtība attieksies arī uz šo personu klātesošajiem ģimenes locekļiem un kontaktpersonām.

Personu šādā gadījumā varēs nogādāt uz dzīvesvietu vai uzturēšanās vietu vai arī kādu no robežšķērsošanas vietai tuvākajām Latvijas Investīciju un attīstības aģentūras administrētajā tūristu mītņu sarakstā iekļautajām tūristu mītnēm.

Izņēmums tiek attiecināts uz bērniem, kuri nav sasnieguši 12 gadu vecumu, Latvijā akreditētu ārvalstu diplomātisko un konsulāro pārstāvniecībām, starptautisko organizāciju un to pārstāvniecību darbiniekiem un viņu ģimenes locekļiem, personām, kuras ierodas Latvijā pēc Valsts prezidenta, Saeimas, Ministru kabineta vai tā locekļa, Satversmes tiesas, Augstākās tiesas, Valsts kontroles vai ministrijas ielūguma.

Tāpat izņēmums attiecināts uz Latvijas vai ārvalsts diplomātiskajiem kurjeriem vai "ad hoc" diplomātiskajiem kurjeriem, kas uzrāda oficiālu dokumentu, kurā norādīts viņa statuss un diplomātiskā pasta paku skaits. Vienlaikus izņēmums ir Latvijas diplomātiskās pases turētāji, viņus pavadošais tehniskais personāls un diplomātiskā un konsulārā dienesta ierēdņi un darbinieki, veicot oficiālās funkcijas.

Vienlaikus grozījumi paredz, ka minētās personas, kas Latvijā ierodas ar personisko transportu, pozitīva Covid-19 testa gadījumā vai atsakoties veikt minēto testu dodas uz dzīvesvietu vai uzturēšanās vietu, vai savu mītnes zemi obligātās izolācijas ievērošanai, izmantojot medicīnisko sejas masku, neveido tiešus kontaktus ar citiem cilvēkiem, neapmeklē sabiedriskas vietas, kur uzturas daudz cilvēku, tai skaitā neizmanto sabiedrisko transportu.

Kā skaidro Veselības ministrijā, ne mazāk būtiski infekcijas ierobežošanā ir tas, ka personas ievēro obligāto izolāciju un, ja tiek nogādātas kādā no tūristu mītnēm, tajā uzturas. Līdz ar to nepieciešams papildināt esošo tiesību normu, paredzot, ka tūristu mītnes informē gan Veselības inspekciju gan Valsts policiju par personas nenakšņošanu tūristu mītnē obligātās izolācijas laikā.

Komentāri (1)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu