RSU pētniece brīdina, ka vakcinēšanos pret Covid-19 nedrīkst atlikt uz rudeni (7)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: REUTERS/Leonardo Fernandez Viloria

Vakcinēšanos pret Covid-19 nedrīkst atlikt uz rudeni, šādu nostāju šorīt intervijā Latvijas Radio pauda Rīgas Stradiņa universitātes Sabiedrības veselības un epidemioloģijas katedras pētniece Anda Ķīvīte-Urtāne.

Pētniece atzina, ka rudenī ir gaidāms jauns Covid-19 uzliesmojums. Cik tas būs liels un cik smagas šim uzliesmojumam būs sekas, būs tieši atkarīgs no vakcinēšanās aptveres, atzīmēja Ķīvīte-Urtāne.

Ķīvīte-Urtāne uzsvēra, ka cilvēki nedrīkst atlikt vakcinēšanos uz rudeni. Pēc viņas skaidrotā,

jo vairāk ir nevakcinēto cilvēku, jo lielākas iespējas, ka vīrusam radīsies arvien jaunas mutācijas, pret kurām vakcīnas var būt mazāk efektīvas.

Eksperte uzsvēra, ka jauno vīrusa paveidu apstākļos imunizācijas apjomam sabiedrībā būtu jāsasniedz pat 80%.

Runājot par vakar valdībā pieņemtajiem lēmumiem atsevišķos gadījumos prasīt obligātus Covid-19 sertifikātus, pētniece konstatēja, ka lēmumi nav pieņemti ar vieglu sirdi, taču Latvijas lēmumi nav unikāli un līdzīgas prasības ir arī citās valstīs.

Viņa atzīmēja, ka nepieciešams saprast atšķirību starp piespiedu vakcināciju vai obligātu vakcināciju,

kāda tiek prasīta Latvijā, proti, par piespiedu vakcināciju varētu runāt, ja tiktu ieviesta kriminālatbildība par nevakcinēšanos, taču Latvijā tādu plānu nav, turklāt valsts prasa drošu Covid-19 sertifikātu, kuru var dabūt arī pēc pārslimošanas un regulāri testējoties.

Ķīvīte-Urtāne gan nedomā, ka valdības lēmumi būtiski "lauzīs situāciju" un tūlīt būtiski kāps vakcinēšanās temps, taču pasaules pieredze rādot, ka obligāta vakcinēšana, piemēram, uzņemšanai bērnudārzos, dod pozitīvu efektu un cilvēki aktīvāk vakcinējas.

Eksperte domā, ka valdībai Latvijā vajadzētu vairāk skaidrot vakcīnu drošību un efektivitāti.

Komentāri (7)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu