Spānijas Konstitucionālā tiesa Covid-19 trauksmes stāvokli atzīst par nekonstitucionālu

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: LUIS TEJIDO/EPA

Spānijas Konstitucionālā tiesa lēmusi, ka 2020.gada martā Covid-19 pandēmijas dēļ ieviestais trauksmes stāvoklis, kura ietvaros spāņiem bija liegts bez svarīga iemesla pamest dzīvesvietu, bijis nekonstitucionāls. Toreizējā situācijā būtu bijis nepieciešams izsludināt ārkārtas situāciju, kas ir augstāka līmeņa ārkārtas stāvoklis un kura izsludināšanai būtu bijusi nepieciešama parlamenta apakšpalātas piekrišana, vēsta laikraksts "El Pais".

Šādu lēmumu atbalstīja seši Spānijas Konstitucionālās tiesas tiesneši, bet pret bija pieci. Tas attiecas uz stingrajiem ierobežojumiem, kas Spānijā bija spēkā pagājušā gada pavasarī un vasarā - no marta līdz jūnijam.

Spānijas iedzīvotāji varēs apstrīdēt par mājsēdes noteikumu pārkāpšanu - piemēram, atrašanos ārpus dzīvesvietas bez pamatota iemesla vai radu un draugu satikšanu - piespriestos sodus.

Taču Konstitucionālās tiesas tiesneši uzskata, ka uzņēmumiem vai privātpersonām, kas valstī izsludinātā trauksmes stāvokļa rezultātā cietuši ekonomiskus zaudējumus, nepienākas kompensācijas.

Spānijas konstitūcija nosaka trīs ārkārtas stāvokļa līmeņus: trauksmes stāvokli, ārkārtas stāvokli un aplenkuma stāvokli.

Tiesnešu diskusijās iezīmējās divas atšķirīgas pozīcijas. Vieni uzskatīja, ka trauksmes stāvoklis sniedz pietiekamu juridisko pamatojumu ierobežot noteiktas tiesības, kamēr otri norādīja, ka tika ierobežotas cilvēku pamatbrīvības, tāpēc būtu bijis nepieciešams izsludināt ārkārtas stāvokli.

Vēl viena būtiska atšķirība saistīta ar to, kādas prasības noteiktas šo stāvokļu pieņemšanai. Trauksmes stāvokli nosaka valdība, un pēc tam par to diskutē Deputātu palātā (Spānijas parlamenta apakšpalātā), kur deputāti to vai nu apstiprina, vai arī noraida. Tas ļauj valdībai ātrāk rīkoties, jo parlamentārā kontrole sākas tikai tad, kad trauksmes stāvoklis jau sācis darboties.

Turpretī ārkārtas stāvokli valdība neapstiprina. Tas kā ierosinājums tiek iesniegts Deputātu palātā, kura lemj, vai izsludināt ārkārtas stāvokli.

Ārkārtas stāvoklis pieļauj lielākus pamattiesību ierobežojumus. Juridiskie eksperti norāda, ka tā laikā policijai būtu paplašinātas pilnvaras, piemēram, bez tiesas lēmuma ar spēku ielauzties iedzīvotāju dzīvesvietās vai apturēt mediju darbību, aizbildinoties ar nepieciešamību uzturēt sabiedrisko kārtību.

Spānijas premjerministrs Pedro Sančess trešdien dusmīgi reaģējis uz Konstitucionālās tiesas lēmumu. Pietuvināti informācijas avoti medijiem norādījuši, ka premjers respektē pieņemto lēmumu, taču uzskata, ka valdības pieņemtais lēmums izsludināt trauksmes stāvokli "bija absolūti nepieciešams, lai glābtu dzīvības".

Covid-19 pandēmijas sākumposmā Spānija bija viena no vissmagāk skartajām valstīm Eiropā. Līdz šim tur apstiprināti vairāk nekā četri miljoni inficēšanās gadījumu, kā arī miruši 18 043 cilvēki.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu