Par seksuālo minoritāšu diskrimināciju EK sāk pārkāpuma procedūru pret Poliju un Ungāriju (24)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Eiropas Komisijas priekšsēdētāja Urzula fon der Leiena piedalās preses konferencē Rīgas Tehniskajā universitātē.
Eiropas Komisijas priekšsēdētāja Urzula fon der Leiena piedalās preses konferencē Rīgas Tehniskajā universitātē. Foto: Paula Čurkste/LETA

Eiropas Komisija (EK) ceturtdien uzsākusi pārkāpuma procedūru pret Poliju un Ungāriju, reaģējot uz abu valstu pieņemtajiem likumiem, kas, pēc Briseles domām, diskriminē seksuālās minoritātes.

Gan Ungārijā, gan Polijā pie varas atrodas sociāli konservatīvas valdības, un to īstenotā politika jau daudzkārt nonākusi konfliktā ar EK priekštatiem par likuma varu.

Par spīti Briseles un vairāku dalībvalstu līderu brīdinājumiem, Ungārijā pagājušajā nedēļā spēkā stājās tā dēvētais pedofilijas apkarošanas likums, kas cita starpā aizliedz "propagandēt" homoseksuālismu un dzimuma maiņu jauniešiem, kas nav sasnieguši 18 gadu vecumu.

EK prezidente Urzula fon der Leiena pagājušajā nedēļā paziņoja, ka izmantos visas Komisijas pilnvaras, lai piespiestu Ungāriju šo likumu atcelt vai grozīt.

"Eiropa nekad neļaus stigmatizēt daļu mūsu sabiedrības, neatkarīgi no tā, vai tas notiek viņi mīlestības, vecuma, etniskās piederības, politisko uzskatu vai reliģiskās pārliecības dēļ," uzrunājot Eiropas Parlamenta (EP) deputātus uzsvēra Leiena.

Ungārijas valdība apgalvo, ka jaunā likuma mērķis ir pasargāt bērnus, bet tās oponenti uzstāj, ka likums pedofiliju pielīdzina homoseksualitātei un stigmatizē tā dēvēto LGBTQ (lesbiešu, geju, biseksuāļu, transseksuāļu, kvīru un citu seksualitāšu) kopienu.

Savukārt Polijā aptuveni 100 pilsētas pieņēmušas rezolūcijas pret LGBTQ "ideoloģijas propagandu" jeb tā dēvēto ģimeņu tiesību hartu.

Tās darbība aptver apmēram trešdaļu Polijas teritorijas pamatā valsts austrumos un dienvidaustrumos, kas tradicionāli atradusies īpašā katolicisma ietekmē.

"Komisija uzskata, ka Polijas varasiestādes nav pilnīgi un atbilstoši atbildējuši uz pieprasījumu saistībā ar tā dēvētajām zonām, kas brīvas no LGBT ideoloģijas, to raksturu un ietekmi," teikts EK paziņojumā.

Pret Poliju jau uzsākta pārkāpuma procedūra saistībā ar Varšavas īstenoto tiesu sistēmas reformu, kas, pēc Briseles domām, ir pretrunā ar likuma varu un Eiropas Savienības (ES) vērtībām.

Pēc pārkāpuma procedūras ierosināšanas abām dalībvalstīm ir divi mēneši laika, lai atbildētu uz EK argumentiem.

Kopumā šī procedūra var ilgt pat vairākus gadus, taču galu galā lieta var nonākt ES Tiesā, kas var piemērot vērā ņemamas sodanaudas.

Komentāri (24)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu