Ziedoņa muzeja vadītāja: Pandēmija izkristalizēja riskus, par kuriem iepriekš netika domāts pietiekami daudz

LETA
CopyDraugiem X Whatsapp
Imanta Ziedoņa fonda "Viegli" līdzdibinātāja Žanete Grende piedalās Imanta Ziedoņa daiļradei veltītās "izlaušanās istabas" atklāšanas pasākumā.
Imanta Ziedoņa fonda "Viegli" līdzdibinātāja Žanete Grende piedalās Imanta Ziedoņa daiļradei veltītās "izlaušanās istabas" atklāšanas pasākumā. Foto: Īriss Sviklis/LETA

Covid-19 pandēmija izkristalizēja riskus, par kuriem iepriekš nozarē netika domāts pietiekami daudz, Muzeju simpozijā uzsvēra Ziedoņa muzeja vadītāja Žanete Grende.

Muzeju simpozijā muzeju darbinieki kopā ar dažādiem ekspertiem risināja muzeju nozarei aktuālus jautājumus, šoreiz domājot par tēmu "Drošība".

Grende, atklājot simpoziju, ieskicēja drošības tēmas aktualitāti, uzsverot mainīgo apstākļu ietekmi uz darbu muzejā, risku vadību un kopējo drošības sajūtu. Viņa atklāja, ka pandēmija izkristalizējusi muzejā riskus, par kuriem iepriekš netika domāts pietiekami daudz. Viens no būtiskākajiem riskiem, viņasprāt, ir muzeju darbinieku digitālās kompetences un spēja mobilizēties, pielāgoties mainīgajiem apstākļiem.

Vienlaikus situācija Latvijā vērtējama pozitīvi. Latvijas Muzeju biedrība vēsta, ka tās biedru vidū nav muzeju, kas bijuši spiesti atlaist darbiniekus vai aizvērt muzeju pavisam pandēmijas seku dēļ.

Savukārt risku vadības eksperts Ants Grende un apdrošināšanas akciju sabiedrības "BTA Baltic Insurance Company" eksperte Elīna Rasmane iepazīstināja simpozija klausītājus ar kultūrvēsturiskā mantojuma iestāžu būtiskākajiem riskiem un faktoriem, kādus ņem vērā apdrošinātājs, gatavojot polisi kultūrvēsturiskajiem objektiem un priekšmetiem. Eksperti izgaismoja problēmsituāciju ar muzeja priekšmetu vērtību noteikšanu, kas ekspertu praksē bijusi nekorekta, tādejādi liedzot muzejam saņemt apdrošināšanas prēmiju, lai bojāto varētu atjaunot.

Simpozija noslēgumā Ziedoņa muzeja komunikācijas speciāliste Kristiāna Salnāja stāstīja par drošības dažādajiem aspektiem, piemēram, muzeja apmeklētāju un darbinieku drošību, un to, kā šie lielumi ietekmē muzeja komunikāciju. Lektore uzsvēra, ka pašlaik vairāk nekā jebkad muzeju apmeklētājiem ir svarīgi muzeja vidē justies droši.

"Muzejiem kā pētniecības iestādēm ir drosmīgi, analītiski un radoši jāapzina visi iespējamie riski nākotnē. Tos prasmīgi vadot nenoteiktības apstākļos, veidojas atbildīgas rīcības ķēdes," secināja Grende.

Lai prioritāte būtu muzeja darbinieku sadarbība ar apmeklētāju, ir maksimāli jāsamazina laiks tehniskiem darbiem, kurus var optimizēt ar jauniem tehnoloģiskiem risinājumiem, nodrošinot vispārēju drošību, uzskata Ziedoņa muzeja vadītāja.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu