Foto ⟩ Postošie plūdi Rietumeiropā; bojāgājušo skaits sasniedzis 127 (16)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Plūdi Rietumeiropā
Plūdi Rietumeiropā Foto: SEBASTIAN SCHMITT/AFP

Rietumeiropā pieredzēti postoši plūdi. Vācijā un Beļģijā bojāgājušo skaits sasniedzis 118.

Vairāku simtu cilvēku atrašanās vieta joprojām nav zināma, norāda aģentūra AP.

Foto: Valentin Bianchi/AP

Plūdos, kādi Vācijā nav pieredzēti kopš Otrā pasaules kara, vissmagāk cietušas Reinzemes-Pfalcas un Ziemeļreinas-Vestfālenes federālās zemes valsts rietumos. Vācijas Reinzemes-Pfalcas federālajā zemē miruši 60 cilvēki, kuru vidū ir vismaz deviņi aprūpes centra iedzīvotāji-invalīdi. Ziemeļreina-Vestfālene ziņojusi par 44 bojāgājušiem, vienlaikus brīdinot, ka šis skaitlis vēl varētu pieaugt.

Foto: Valentin Bianchi/AP

Vācijas kanclere Angela Merkele ceturtdien Baltajā namā tikās ar ASV prezidentu Džo Baidenu. Kopīgajā preses konferencē Merkele vispirms runāja par traģiskajiem plūdiem Vācijā un tās kaimiņvalstīs, kur "mājas burtiski kļuvušas par nāvējošiem slazdiem".

"Baidos, ka šīs katastrofas patiesos mērogus mēs aptversim tikai nākamo dienu laikā," Vašingtonā preses konferencē atzina Vācijas kanclere Angela Merkele.

"Sirdī esmu ar visiem tiem, kuri šajā katastrofā zaudējuši savus mīļos," teica Merkele, vēršoties arī pie Beļģijas, Luksemburgas un Nīderlandes iedzīvotājiem.  Arī Baidens izteica līdzjūtību.

Beļģijā miruši vismaz 23 cilvēki, ziņo raidorganizācija RTBF.

Postoši plūdi pieredzēti arī Luksemburgā un Nīderlandē, kur Māstrihtas pilsētā evakuēti vairāki tūkstoši cilvēku.

Foto: Valentin Bianchi/AP

Galīgais upurus skaits Vācijā var izrādīties vēl lielāks, jo tur Ziemeļreinā-Vesfālenē un Reinzemē-Pfalcā daudzi cilvēki joprojām tiek uzskatīti pa pazudušiem.

Foto: INA FASSBENDER/AFP

Ārveileras rajonā, Reinzemē-Pfalcā, nav zināms par 1300 cilvēku likteni, tiesa gan, varas pārstāvji medijiem norāda, ka skaidrojums tik lielam pazudušo skaitam ir arī bojātās sakaru līnijas.

362 cilvēki šajā apkārtnē guvuši arī traumas.

"Mēs uzskatām, ka joprojām pazuduši ir 40, 50 vai 60 cilvēki, un kad jūs no cilvēkiem neko neesat dzirdējuši tik ilgu laiku, jūs bažījaties par visļaunāko," raidsabiedrībai SWR sacīja Reinzemes-Pfalcas iekšlietu ministrs Rogers Levencs.

Foto: CHRISTOF STACHE/AFP
Foto: SEBASTIEN BOZON/AFP

Starp bojāgājušajiem Reinzemē-Pfalcā ir arī 12 cilvēki ar garīgajiem traucējumiem, kuri dzīvoja kopmītnēs Zincigā.

Joprojām daudzām mājsaimniecībām nav elektropiegādes. Piemēram, Leverkūzene bez strāvas ir aptuveni 1200 mājsaimniecību.

Šuldā plūdu ūdeņi aizskalojuši vairākas mājas, bet citas ir stipri bojātas.

Piektdien pastiprināta uzmanība tiek pievērsta jaunai katastrofas zonai - Erftštates-Blesemas reģionam Ziemeļreinā-Vesfālenē, kur plašā zemes nogruvumā cietušas ēkas un automašīnas.

Glābšanas darbos iesaistīti arī aptuveni 900 karavīri.

Gan varasiestādes, gan baznīcas un reliģiskās organizācijas sākušas vākt ziedojumus, lai sniegtu atbalstu cietušajiem.

Vācijas prezidents Franks Valters Šteinmeiers, reaģējot uz dabas katastrofu, aicinājis pielikt lielākas pūles cīņai ar klimata pārmaiņām, un viņam piebalsojuši citi vācu politiķi, kas pārstāv faktiski visu politisko spektru.

Arī stipri cietušā Beļģijas Valonijas reģiona premjerministrs Elio Di Rupio atzinis, ka no katastrofas nepieciešams gūt mācību.

Visā Valonijā ir pārtraukta dzelzceļa satiksme un vairāk nekā 20 000 cilvēku ir palikuši bez elektropiegādes.

Komentāri (16)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu