Jūlijā nedaudz sarukusi iedzīvotāju uzticība vakcīnu pret Covid-19 drošumam (3)

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Cilvēki uz soliņa Vērmanes darzā.
Cilvēki uz soliņa Vērmanes darzā. Foto: Zane Bitere/LETA

Jūlijā nedaudz samazinājusies Latvijas iedzīvotāju uzticība vakcīnu pret Covid-19 drošumam, secināts jaunākajos "BENU Aptiekas Stresa termometra" datos, kas iegūti sadarbībā ar kompāniju "Gemius", aptaujājot vairāk nekā 2300 respondentu.

Vienlaikus būtiskākās atšķirības joprojām saglabājas pēc ģimenē lietotās sarunvalodas - krievvalodīgo vidū vakcīnu pret Covid-19 drošumam sliecas uzticēties 45% aptaujāto, no kuriem 37% - drīzāk uzticas, bet 8% - pilnībā uzticas. Tikmēr 43% krievvalodīgo drīzāk vai pilnībā neuzticas vakcīnu drošumam, bet konkrētu viedokli paust nevarēja 12%.

Latviešu vidū 62% uzticas vakcīnu pret Covid-19 drošumam (pilnībā uzticas - 27%, drīzāk uzticas - 35%), 29% tam drīzāk vai pilnībā neuzticas, bet konkrētu atbildi sniegt nevarēja 9%.

Ja šī gada marta beigās 60% uzticējās vakcīnu pret Covid-19 drošumam, tad jūlija sākumā šis rādītājs ir sarucis līdz 59%. Lai arī kopējā uzticība vakcīnu drošumam ir nedaudz samazinājusies, tomēr pieaudzis to iedzīvotāju īpatsvars, kuri pilnībā uzticas vakcīnai.

Tāpat ir nedaudz palielinājies iedzīvotāju īpatsvars, kuri sliecas neuzticēties vakcīnai. Ja marta beigās 29% sliecās neuzticēties Covid-19 vakcīnai (pilnībā neuzticējās 14%, drīzāk neuzticējās - 15%), tad šobrīd šādi domā 31% (pilnībā neuzticas 14%, drīzāk neuzticas - 17%).

Marta beigās latviešu vidū vakcīnu drošumam uzticējās 62%, bet krievvalodīgo vidū šis rādītājs bija 40%. Jaunākie dati rāda, ka starp latviešiem kopējais uzticības līmenis vakcīnu drošumam ir saglabājies tāds pats, taču ir ievērojami palielinājies to respondentu īpatsvars, kuri pilnībā uzticas vakcīnai. Ja martā 20% pauda šādu nostāju, tad šobrīd - 27%.

Savukārt krievvalodīgo vidū kopš marta par pieciem procentpunktiem ir palielinājies kopējais respondentu īpatsvars, kuri sliecas uzticēties vakcīnu drošumam, bet ir vēl vairāk sarucis to cilvēku īpatsvars, kuri vakcīnas drošumam uzticas pilnībā (martā - 13%, šobrīd - 8%).

Kopumā sievietes nedaudz vairāk sliecas uzticēties vakcīnu pret Covid-19 drošumam, bet vīrieši biežāk norādījuši galējas atbildes - ka pilnībā uzticas vai pilnībā neuzticas minētajai vakcīnai. Kopumā 59% sieviešu un 58% vīriešu uzticas vakcīnu pret Covid-19 drošumam, kamēr tai neuzticas attiecīgi 30% sieviešu un 32% vīriešu.

Pēc autoru paustā, aptaujas rezultātos neparādās tieša sasaiste starp respondentu vecumu un uzticības līmeni. Visaugstāko uzticību minēto vakcīnu drošumam pauž iedzīvotāji vecumā no 25 līdz 34 gadiem (64%), kam seko vecāka gada gājuma respondenti (62%), jaunieši no 18 līdz 24 gadiem (58%) un iedzīvotāji no 35 līdz 44 gadiem (57%). Viszemāko uzticību vakcīnu pret Covid-19 drošumam pauž iedzīvotāji no 45 līdz 54 gadiem, kuri šādu atbildi pauduši 52% gadījumu.

Aptauja veikta sadarbībā ar interneta pētījumu kompāniju "Gemius", jūlija sākumā aptaujājot 2341 respondentu.

Komentāri (3)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu