Slokas baznīcā latviešu komponistu mūzikas koncerts "Mūzika debesīm"

TVNET
CopyDraugiem X Whatsapp
Ilona Birģele pie ērģelēm
Ilona Birģele pie ērģelēm Foto: publicitātes

24. jūlijā plkst.17.00 Slokas evaņģēliski luteriskajā baznīcā notiks cikla Vēsturisko ērģeļu svētku Latvija – ērģeļu zeme otrais koncerts. Latviešu komponistu mūzikas koncertā skanēs Paula Dambja, Pētera Vaska, Riharda Dubras, Agnetas Volkovas un Renātes Stivriņas skaņdarbi soprāna Ilzes Grēveles-Skaraines un ērģelnieces Ilonas Birģeles izpildījumā.

Slokas evaņģēliski luteriskajā baznīcā atrodas unikālas 1911. gadā būvētas Valkera firmas vēsturiskās ērģeles (E. F. Walcker&Co). Instrumentam šogad aprit jubileja – 110 gadi. Savukārt baznīcas pamatakmens likts 1851. gada oktobrī, iesvētīta trīs gadus vēlāk, un ir vecākais dievnams Jūrmalā. 1911. gada 16.oktobrī pie Slokas baznīcas ērģelēm sēdēja ievērojamais latviešu komponists un ērģelnieks Alfrēds Kalniņš, lai spēlētu tikko uzbūvētā instrumenta iesvētīšanas koncertu.

Slokas baznīcas ērģeles reģistru skaita ziņā ir līdzvērtīgas Cēsu Svētā Jāņa luterāņu baznīcas ērģelēm, un ir lielākās trīsmanuālu ērģeles Rīgas novadā. Vēl lielāki Valkera instrumenti ir tikai Rīgas Doma katedrālē, Universitātes Lielajā aulā un Liepājas Svētās Annas Evaņģēliski luteriskajā baznīcā. Slokas baznīcas ērģeles ir unikālas, jo ir vienīgās skanošās Baltijā, kurām trešais manuālis darbojas kā tālskanis – tā vējlāde novietota baznīcas bēniņos izbūvētā kanālā, bet skaņa caur īpaši izveidotu atveri izplūst tieši virs altāra. Šis instruments un baznīcas telpa ir ideāli piemēroti gan vērienīgu ērģeļskaņdarbu atskaņošanai, gan kamermūzikai.

"Slokas baznīcā šodien ir lieliski intonēts un tuvu oriģinālajam skanējumam saglabāts instruments ar visplašākā ērģeļmūzikas repertuāra atskaņošanas iespējām,"

atzīst Mikus Dzenītis.

Vēsturiskie ērģeļu svētki Latvija – ērģeļu zeme turpina pirms pieciem gadiem aizsākto - gan Latvijas iedzīvotājiem, gan ārvalstu viesiem sniegt iespēju apceļot Latvijas novadus, klausoties un salīdzinot vēsturisko instrumentu skanējumu, kā arī apzinot valsts kultūrvēsturisko lepnumu. Svētku koncertprogrammas veidotas ar mērķi pēc iespējas autentiskāk tuvoties katra instrumenta specifikai, stilam un laikmetam.

Projekta mākslinieciskā vadītāja un producente Ilona Birģele atgādina, ka, kā jau ierasts, katrā koncertā klausītājus gaidīs ievadsarunas par vēsturiskajām ērģelēm un to kultūru Latvijā, bet pēc koncertiem visi interesenti ērģelnieku un ērģeļmeistaru klātbūtnē varēs paši izmēģināt un pārliecināties par varenā instrumenta skanējumu. Savukārt pirmo reizi svētku vēsturē visās koncertu norises vietās plānots organizēt video translāciju, lai klausītāji varētu ne tikai dzirdēt, bet arī redzēt māksliniekus un viņu darbošanos ar ērģelēm. Tā būs neatkārtojama pieredze un atgādinājums par varenā instrumenta daudzveidību un krāšņumu.

Svētkus organizē biedrība mūzikas aktivitātēm Pleno un atbalsta Valsts kultūrkapitāla fonds, Viļakas Kultūras nams, Ventspils novads, Valmieras pilsēta, Slokas evaņģēliski luteriskā draudze, Rīgas Vecā Svētās Ģertrūdes draudze un Cēsu Kultūras un Tūrisma centrs.

Ieeja koncertā par ziedojumiem dievnamam.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu