ASV dzīvojošā latviešu vijolniece Aija Rēķe izdod debijas albumu

TVNET
CopyDraugiem X Whatsapp
Aija Rēķe
Aija Rēķe Foto: publicitātes

Amerikas ierakstu kompānija "Spice Classics" izdevusi jaunās un talantīgās latviešu vijolnieces Aijas Rēķes debijas albumu, kurā starp izciliem latviešu komponistiem, kā Jānis Mediņš, Lūcija Garūta, Tālivaldis Ķeniņš, iekļauts mūziķes pašas komponēts skaņdarbs, kur līdzās vijolei dzirdams Aijas vokāls.

Albumā iekļauti reti un iepriekš neierakstīti šo komponistu skaņdarbi, ieskaitot Alfrēda Kalniņa Cēsu Mūzikas vidusskolas pedagoga Andra Riekstiņa kompozīciju “Elēģija” vijolei un klavierēm.

Komponists Jānis Porietis sarakstīja savu pēdējo skaņdarbu “Rītausma” vijolei un flautai 2018. gadā un veltīja Aijas Rēķes “Baltic Duo”.

"Porietis mūsu sadarbības rezultātā man atsūtīja vēl skaņdarbus vijolei. Man īpaši iepatikās viņa solo skaņdarbs "Monologs" vijolei solo, kuru esmu daudz atskaņojusi dažādās ASV pilsētās, kā arī neparastā un gleznainā miniatūra “Poēma” vijolei un klavierēm. Pēc Jāņa Porieša aiziešanas mūžībā (šī gada februāra beigās) viņa vecākā meita man atsūtīja komponista bildes, rokrakstus un fantastisko fotosesiju Rīgā pie Doma baznīcas, kuru ir fotografējusi Porieša klasesbiedrene Andra Tone 1995. gadā. Viena no šīm bildēm ir iekļauta CD bukletā. No komponista tuviniekiem Vācijā, kas bija viņa mītnes zeme, es saņēmu bildes ar “Rītausmas” rokrakstiem," stāsta mūziķe.

Ierakstu kompānijas "Spice Classics" direktors Daniels Kurganovs (Daniel Kurganov): "Mums bija patiess prieks strādāt kopā ar Rēķes kundzi un viņas kolēģiem, producējot šo 20. gadsimta latviešu klasiskās mūzikas albumu.

Dzīvojot ASV, viņa ir neatlaidīga un drosmīga latviešu komponistu atbalstītāja un atpazīstamības veicinātāja, un mēs esam ļoti priecīgi iepazīstināt plašāku auditoriju ar šo nozīmīgo repertuāru un viņas tautas vēsturi."

Par albuma iznākšanu Aija saka: "Jānis Porietis mani iedvesmoja kā dvēselisks cilvēks, atbalstošs mentors un vispusīga personība. Esmu ļoti aizkustināta, ka šis albums ir iznācis un, ka viņa mūzika tālāk izskanēs pasaulē. Komponists Porietis man palīdzēja izdot savu pirmo skaņdarbu izdevniecībā Musica Baltica Latvijā."

Par vijolnieci

Aija Rēķe ir vijolniece, kamermūziķe un pedagoģe. Absolvējusi Bostonas Universitāti, (ASV) ar College of Fine Arts pilnu studiju stipendiju. Vijolniece regulāri uzstājas kopā ar ALEA III - laikmetīgās mūzikas ansambli, kas rezidē Bostonas universitātē (Bostonā, ASV), ar Bostonas Mūsdienu mūzikas orķestri (Boston Modern Orchestra Project). Aija ir uzstājusies kopā ar baroka orķestri “Collegium Musicum” Toronto Universitātē (Kanāda), “Collegium Musicum Riga” (Latvija) un Hārvardas Baroka kamerorķestri (ASV). Mūziķe ir arī High Street Concert Series mākslinieciskā vadītāja.

Šī gada sākumā piecus mēnešus Aija pasniedza meistarklases Ventspils Mūzikas Vidusskolā, kuras sponsorēja ASV vēstniecība Latvijā un biedrība "KultūrBĀKA". Aija Rēķe aktīvi sadarbojas ar mūsdienu komponistiem. Šo sadarbību rezultātā radušies vairāki pasaules pirmatskaņojumi, tai skaitā mikrotonālais “Musings” (2013) vijoles solo, ko komponējusi Lara Poe, Ketty Nez “double images” (2017), Mārītes Dombrovskas “Latvietis Ņujorkā” (2017) (veltīts “Baltic Duo”) un Jāņa Porieša “Rītausma” (2018) (veltīts “Baltic Duo”). Komponiste Lara Poe uzrakstīja vijoļkoncertu Aijai Rēķei. Komponists Džons Manuels Pačeko (John Manuel Pacheco) savu otro vijoles sonāti veltīja Aijai.

Pandēmijas laikā vijolniece izlasījusi aptuveni 200 grāmatas angļu valodā, aktīvi atbalsta pašattīstības kursus, un nesen sāka apgūt ķīniešu valodu. Aija ir Impact Theory Universitātes studentu vēstniece (Impact Theory University Ambassador) un trenējas ar Brendonu Burčardu (Brendon Burchard) programmā “Growth Day”.

Albuma ierakstā piedalījušies - Aija Rēķe, vijole, vokāls, Agita Arista, flauta, Pjērs Nikolā Kolombats (Pierre-Nicolas Colombat), klavieres, Konstantīns Finhauss (Constantine Finehouse), klavieres.

Albuma ieraksts ir pieejams visās lielākajās digitālajās mūzikas platformās.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu