Skride: Obligātā vakcinēšanās palīdzēs turpināties dzīvei medicīnā un izglītībā (3)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Saeimas deputāts Andris Skride
Saeimas deputāts Andris Skride Foto: Edijs Pālens/LETA

Obligātās vakcinēšanās pret Covid-19 regulējums izglītības un medicīnas jomās ir nepieciešams, lai šajās nozīmīgajās sfērās varētu turpināties dzīve, turpinoties pandēmijai, šādu nostāju pauda mediķis, "Attīstībai/Par!" Saeimas frakcijas priekšsēdētāja biedrs, parlamenta Sociālo un darba lietu komisijas priekšsēdētājs Andris Skride.

Skride pauda, ka atbalsta valdības virzītos grozījumus šajā jomā, un akcentēja, ka vakcinēšanās primāri ir nepieciešama pašu mediķu un skolotāju pasargāšanai no saslimšanas izraisītajām komplikācijām, ko viņš kā kardiologs redz tiem pacientiem, kuri pārslimojuši Covid-19. AP Saeimas frakcijā vēl būs oficiāla spriešana par paredzētajiem likuma grozījumiem, un Skride pieļauj atbalsta paušanu tiem, jo izmaiņas jau akceptējuši partiju apvienības ministri.

Vaicāts, vai koalīcijas citu partiju deputāti varētu piedāvāt kādas izmaiņas regulējuma piedāvājumā, Skride norādīja, ka vismaz lielākā daļa koalīcijas grozījumus atbalstot, bet nav izslēgti kādi priekšlikumi no atsevišķiem politiķiem.

AP frakcijas vadītāja vietnieks akcentēja, ka Latvija sekos jau citu valstu piemēram, kur vakcinēšanās konkrētu jomu pārstāvjiem jau ir vai arī tiks noteikta par obligātu. Skride uzsvēra, ka veselības aprūpes jomā runa ir par pacientu drošību, kas bija obligāts nosacījums arī pirms Covid-19 pandēmijas, piemēram, ka mediķiem operāciju zālē jāatrodas maskā un cimdos. Gan šie nosacījumi, gan vakcinēšanās ir nepieciešami, lai pacientiem nebūtu risks inficēties no mediķiem, skaidroja deputāts un kardiologs.

Arī izglītības jomā nepieciešama skolotāju vakcinēšanās, lai audzēkņi varētu mācīties klātienē, piebilda Skride.

Vaicāts par to, kā tiks reaģēts uz opozīcijas iespējamo soli piebremzēt likuma grozījumu stāšanos spēkā, lai virzītos uz referendumu šajā jautājumā, AP frakcijas vadītāja vietnieks norādīja, ka

opozīcijai šajā jautājumā ir jādomā valstiski un nebūtu jāvāc balsis uz iedzīvotāju veselības rēķina.

Skride pauda, ka situācijā, kad lielākā daļa pašu politiķu ir vakcinējušies, nav pareizi kavēt regulējuma pieņemšanu, kas palīdzētu palielināt vakcinēto cilvēku skaitu. Likuma grozījumu kavēšana radīs nedrošību tiem, kuriem šajā jautājumā jau ir kāda neskaidrība. Politiķiem būtu jārīkojas otrādi, rādot labot piemēru un atbalstot vakcinēšanās veicināšanu, uzsvēra deputāts.

Kā ziņots, Ministru kabinets atbalstījis grozījumus Covid-19 infekcijas izplatības pārvaldības likumā, kas paredz, ka pēc 1.oktobra vakcinēšanās pret Covid-19 vai pārslimošanas sertifikāts būs obligāts mediķiem, sociālās aprūpes darbiniekiem un izglītības nozarē strādājošajiem.

Tāpat izmaiņas paredz, ka pēc 1.oktobra darba devējam būs tiesības atlaist Covid-19 sertifikātu neieguvušu darbinieku. Par šo likuma grozījumu pieņemšanu būs jālemj Saeimai.

Savukārt opozīcijas pārstāvji - gan Zaļo un zemnieku savienība, gan deputāte Jūlija Stepaņenko - pauduši atbalstu 34 deputātu balsu vākšanai, lai uz laiku apturētu likuma pieņemšanu un varētu virzīties uz iespējamu referendumu šajā jautājumā.

Komentāri (3)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu