Lietuvas ministrs brīdina migrantus neklausīties kontrabandistu tukšajos solījumos (9)

TVNET/LETA/BNS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lietuvas ārlietu ministrs Gabrieļus Landsberģis ,telšu pilsētiņas nelegālajiem migrantiem Lietuvā.
Lietuvas ārlietu ministrs Gabrieļus Landsberģis ,telšu pilsētiņas nelegālajiem migrantiem Lietuvā. Foto: RITZAU SCANPIX DENMARK/via REUTERS, Valdas Kopustas

Lietuvas ārlietu ministrs Gabrieļus Landsberģis pirmdien sociālajā tīklā "Facebook" brīdinājis potenciālos migrantus no Tuvo Austrumu valstīm, ka viņi tiek baroti ar tukšiem solījumiem caur Lietuvu nokļūt dziļāk Eiropā, bet tādējādi var kļūt par nozieguma līdzdalībniekiem.

Ierakstā arābu, kurdu un angļu valodā viņš norādījis, ka politiskā bēgļa statusu nevarēs iegūt gandrīz neviens no migrantiem, kuri pēdējā laikā no Tuvajiem Austrumiem lidmašīnās ierodas Minskā, cerot caur Lietuvu doties uz Rietumeiropas valstīm.

"Jūs grib piemānīt, izkrāpt jūsu naudu, izmantojot jūsu lētticību vai nezināšanu.

Jums tiek solīts, ka par milzīgām naudas summām nonāksiet Eiropas Savienībā - mēs zinām, ka jūs par to maksājat tūkstošiem eiro. Jums saka, ka varēsiet šeit strādāt un dzīvot, un sola gādāt, lai jūs tiktu pāri robežai," rakstījis ministrs.

"Krāpnieki, kuri cieši sadarbojas ar noziedzniekiem un Baltkrievijas diktatoru Lukašenko, jūs nakts laikā nogādās līdz Eiropas Savienības robežai. Palaidīs jūs mežā un teiks - ejiet tur, tur neviens neapsargā, tur ir Eiropa. Te jūs aizturēs robežsargi un izmitinās telšu nometnē. Ņemot vērā, ka esat kļuvuši par viltīga nozieguma līdzdalībniekiem, diemžēl gandrīz neviens no jums nesaņems politiskā bēgļa statusu," skaidrojis Landsberģis.

Viņš atgādinājis, ka Lietuva pašlaik meklē iespējas, kā nosūtīt telšu pilsētiņās izmitinātos migrantus atpakaļ uz izcelsmes valsti.

"Un jūs atgriezīsieties - tikai bez samaksātās naudas. Tālāk Eiropā jūs netiksiet.

Pat ja jūs bēgsiet, vai nu mūsu, vai mūsu kaimiņvalstu policija jūs nogādās atpakaļ, jo tas ir mūsu pienākums - uzņemošā valsts ir atbildīga par tajā nonākušajiem cilvēkiem,” brīdinājis ministrs. "Eiropu var sasniegt tikai likumīgā ceļā. Neticiet krāpniekiem, nedodieties nelegāli uz Eiropu, jo jums tik un tā nāksies doties atpakaļ. Viņi jums melo. Nekļūstiet par nozieguma līdzdalībniekiem."

Lietuvas amatpersonas uzskata, ka Baltkrievijas režīms apzināti veicina migrantu plūsmu pāri abu valstu robežai. Baltkrievijas prezidents Aleksandrs Lukašenko, reaģējot uz jaunajām Eiropas Savienības sankcijām, nesen paziņoja, ka Baltkrievija vairs neaizsargās Eiropu no nelegālajiem imigrantiem, narkotiku tirdzniecības un kontrabandas.

Saskaņā ar 18.jūlija datiem kopš gada sākuma Lietuvā pāri Baltkrievijas robežai nelegāli mēģinājuši iekļūt 2096 migranti - 26 reizes vairāk nekā visa 2020.gada laikā. Jūlijā vien Lietuvas robežsargi aizturējuši 1435 migrantus, jūnijā - 473, maijā - 77, aprīlī - 70 un martā - astoņus.

Vairāk nekā puse - 1098 - aizturēto ir Irākas pilsoņi vai par tādiem uzdevušies. Aizturēto skaitā ir arī 179 migranti no Kongo, 121 - no Kamerūnas, 78 - no Gvinejas, 74 - no Irānas, pa 69 - no Sīrijas un Afganistānas, 68 - no Krievijas, pārējie ieradušies vēl no vairākām citām valstīm. Lielākā daļa cauri Lietuvai gribējuši doties tālāk uz Rietumeiropas valstīm.

Komentāri (9)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu