Kā sadraudzēties ar kondicionieri un likt tam kalpot mūsu labsajūtai

CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Shutterstock

Vasara šogad mūs pat pārlieku lutina ar nebeidzamu karstumu un stipru sausumu. Lai nepiepildītos tautas paruna “kas par daudz, tas par skādi”, mums šajā karstumā ir pat pienākums parūpēties par savu un līdzcilvēku veselību. Nebeidzamais karstums un izpirktie ventilatoru plaukti veikalos liek aizdomāties par iespēju savu komfortu tomēr sakārtot ilgtermiņā ar kondicioniera palīdzību. Tomēr ir tik daudz “bet”... Laiks tos kliedēt! Par to, kā mājvietā vai darba vietā justies labi, kā arī kādi ir mīti un patiesības par kondicionētājiem, mums pastāstīs plašākā ēku klimata iekārtu spektra tirdzniecības un montāžas uzņēmuma “Leduslācis” pārstāvji.

Par to, kā gaisa kondicionieris ietekmē mūsu veselību un komfortu, ir dzirdēti krasi atšķirīgi viedokļi. “Leduslāča” pārstāvji uzsver, ka patiesība esot kaut kur pa vidu, jo, izprotot paša kondicioniera darbības principus, kā arī protot tos profesionāli uzstādīt un veicot pareizu apkopi, ir iespējams iegūt ilgtermiņā teicamu klimatu darbam un pašu labsajūtai.

Kas ir kondicionieris un ko tas dara?

Varētu šķist, ka atbildi uz šo jautājumu zina katrs, kurš vēso gaisa plūsmu ir baudījis kā lielveikalos, tā transporta līdzekļos, tomēr izrādās, ka mēs bieži maldāmies, tādas ierīces kā gaisa mitrinātāji un ventilatori ar vienādības zīmi pielīdzinot kondicionierim. Kondicionieru galvenā funkcija ir radīt labvēlīgu telpas mikroklimatu. Īstai gaisa kondicionēšanas sistēmai jānodrošina vēlamā temperatūra, relatīvais gaisa mitrums un gaisa aprite. Bet iepriekš minētās ierīces šīs funkcijas nemaz neveic.

Otrs slavenākais mīts ir par to, ka gaisa kondicionieri paredzēti tikai cīņai ar vasaras svelmi. Vienas sezonas prece! Tomēr izrādās, ziemā tie ir pat ļoti noderīgi, jo ne tikai sasilda vēso gaisu, bet to arī mitrina, kas ir būtiski mūsu veselībai.

Kondicionieris:

  • Uztur piemērotu mitrumu visās telpas daļās;
  • Noteiktās sezonās atbrīvo gaisu no pārmērīga mitruma;
  • Nodrošina pastāvīgu un atbilstošu ventilācijas padevi;
  • Efektīvi attīra gaisu no mikroorganismiem, putekļiem, kvēpiem un citiem svešķermeņiem;
  • Efektīvi vēss istabas gaiss noteiktās sezonās;
  • Silda vai palīdz ziemā sildīt telpas.

Kondicionieris nav draugs veselībai – mīts vai patiesība?

Vasaras laikā gaisu telpā ir nepieciešams gan atdzesēt, gan sausināt. Ir pierādīts, ka vēss gaiss un komfortabls klimats paaugstina mūsu darba spējas. Kāpēc mums ir grūti ilgi atrasties karstumā? Jo mēs nevaram dabiski izdalīt savu ķermeņa siltumu un sākam svīst. Darba kvalitāte un produktivitāte krītas, tāpēc kondicionieris var būt ideāls risinājums, ja jāveic svarīgi darbi, bet vasara mūs pārlieku lutina.

Kā zina teikt “Leduslāča” eksperti, telpās relatīvajam gaisa mitrumam jābūt ne mazākam par 40%, jo citādi var rasties bažas par augšējo elpošanas ceļu saslimšanām. Regulāri ieelpojot tik sausu gaisu, izžūst elpošanas ceļu gļotāda. Pret šādām ziemas sezonai raksturīgām saslimšanām var cīnīties vienīgi ar gaisa mitrināšanu, ko arī veic kondicionieris.

Parasti vislielākās veselības problēmas rada nepareizi noregulēta gaisa plūsma – ja tā tiek virzīta tieši uz cilvēku, notiek attiecīgās ķermeņa daļas ātra atdzišana, kas savukārt var provocēt dažādas saslimšanas. Tad šai plūsmai ir caurvēja efekts, kas liek strauji cilvēkam atdzist, tiek mests izaicinājums imunitātei un cilvēks kļūst uzņēmīgs pret apkārtējiem mikrobiem.

Visbiežāk cilvēki saaukstējas (iesnas, kakla sāpes, temperatūra), bet ilgstoša nepareiza kondicioniera lietošana var beigties arī ar nevēlamiem nervu un locītavu iekaisumiem.

“Labam kondicionierim temperatūras, gaisa plūsmas, gaisa mitruma parametri ir regulējami. Modernajiem kondicionieriem iespējams regulēt gaisa plūsmu, to novirzot uz tām telpas vietām, kur cilvēki neatrodas. Tāpat noteikti regulāri jāmaina gaisa filtri, lai izvairītos no baktērijām labvēlīgas vides. Ir ērts veids, kā to izdarīt ar kondicionieru sistēmu tīrīšanas aerosoliem,” stāsta “Leduslāča” pārstāvis. ”Tikai rūpīgi sekojot līdzi iegādāto iekārtu funkcionalitātei, spēsiet ieekonomēt savus līdzekļus ilgtermiņā, jo pieskatītas iekārtas noteikti kalpos ilgāk.”

Gaisa kustības ātrumam jābūt tādam, lai cilvēks to pat nevarētu sajust (aptuveni 0,15 m sekundē).

Par cilvēkam ideālu un komfortablu gaisa temperatūru uzskata no +21 līdz +23 grādiem.

3 līdz 5 grādi pēc Celsija ir ieteicamā temperatūras starpība ārpus telpas un telpā, kur darbojas kondicionieris.

Vai tev vajadzīgs kondicionieris? Ar ko jāsāk?

Par kondicioniera nepieciešamību mājās jāizlemj, apsverot dažādus aspektus kā arī noderīgi ir iepriekš pakonsultēties ar ekspertiem. Ir svarīgi, lai gaisa kondicioniera pārdošanu, piegādi, uzstādīšanu, garantijas apkalpošanu un remontu veic viens uzņēmums, jo tikai tā ir iespējams garantēt visu sistēmu nevainojamu darbību ilgā laika posmā.

Foto: Publicitātes foto

“Leduslāča” komanda iesaka pirms lēmuma par kondicioniera iegādi tomēr apjaust savas dzīvesvietas, darba telpu izkārtojumu un noskaidrot, tas ir kondicioniera funkcionēšanai piemērots. Šeit noteikti ir nepieciešams zinošu cilvēku padoms. Pat ja kādu iemeslu dēļ telpas rada sarežģījumus, “Leduslāča” komanda ir gatava ne vien atbildēt uz interesējošajiem jautājumiem, bet arī piemērot jūsu vidi konkrētai kondicionēšanas iekārtai.

Tāpat jāapzinās, cik daudz līdzekļu var atļauties šim mērķim tērēt. “Kondicionieru cenas mūsdienās ir ļoti dažādas, jo tās tiek noteiktas pēc atšķirīgo ierīču iespējām. Katrs var atrast ko savu. Pēc tam, kad klients izvēlējies sev piemērotāko iekārtu un uzstādīšanas risinājumus, mēs veicam individuālu, attiecīgajam projektam atbilstošu apkalpošanas cenu aprēķinu, ko ietekmē iekārtas atrašanās vieta, tips, jauda, attālumi, elektrības pieslēgums u.tml.,” sola “Leduslāča” pārstāvji.

Ja ir radusies pārliecība, ka gaisa kondicionieris ir nepieciešams, daži jautājumi iekārtu konsultantiem:

*Vai tas der gan ziemai, gan vasarai: vai gaiss tikai tiek dzesēts, vai arī ziemā mitrināts un vasarā sausināts?

*Ja gaiss tiek dzesēts un sausināts – kur paliek kondensētais ūdens? Kā man ar to jāapietas?

*Un pretēji – ja gaiss tiek mitrināts un siltināts, tad kā ūdens nonāk kondicionierī;

*Vai man vēlamā temperatūra turēsies automātiski, vai tā jāregulē?

*Kā kondicionieris pareizi jātīra?

*Kas liecina par to, ka kondicionierim kaut kas ir saplīsis?

*Cik liels būs mans elektrības patēriņš?

Lai izdodas!

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu