Taivāna veidos pārstāvniecību Lietuvā; gaidāma Pekinas neapmierinātība (3)

TVNET/LETA/AFP
CopyLinkedIn Draugiem X
Ilustratīvs foto
Ilustratīvs foto Foto: Aritra Deb/Shutterstock

Taivāna otrdien paziņojusi, ka veidos pārstāvniecību Lietuvā, kuras nosaukumā pirmo reizi pēdējo 18 gadu laikā Eiropā tiks lietots nosaukums "Taivāna", nevis "Taibeja", lai gan ir skaidrs, ka šis diplomātiskais solis izraisīs Pekinas neapmierinātību.

Taivānas ārlietu ministrs Džozefs Vu virtuālā preses konferencē uzsvēris šā lēmuma īpašo nozīmību.

"Lietuva ir laba Taivānas partnere, kas balstās uz tām pašām brīvības un demokrātijas vērtībām," viņš norādījis,

piebilstot, ka abas valstis "atrodas demokrātisko sistēmu aizstāvības stratēģiskajā frontes līnijā".

Saskaņā ar Lietuvas Ārlietu ministrijas rīcībā esošo informāciju Taivānas pārstāvniecība varētu sākt darbu jau šovasar.

"Ārlietu ministrija informē, ka saņēmusi ziņojumu no Taibejas, ka Lietuvā tiks atklāta taivāniešu pārstāvniecība. Tā tiks reģistrēta Ārlietu ministrijā statusā "citas pārstāvniecības" un sāks darbu, kolīdz ieradīsies pārstāvniecības vadītājs," teikts ministrijas izplatītajā paziņojumā.

Ministrija norādījusi, ka Lietuva ir ieinteresēta attīstīt sadarbību ar Taivānu dažādās jomās, lielāko uzmanību veltot ekonomisko saišu attīstīšanai un kultūras apmaiņai, un pārstāvniecība Viļņā neapšaubāmi veicinās ciešākus kontaktus starp lietuviešiem un taivāniešiem, palīdzot abām tautām labāk iepazīt vienai otru.

Taivāna un kontinentālā Ķīna tiek pārvaldītas atsevišķi, kopš 1949.gadā šajā salā patvērās pilsoņkarā sakautā Ķīnas Republikas nacionālistu valdība, bet komunistu ieņemtajā Ķīnas kontinentālajā daļā tika proklamēta Ķīnas Tautas Republika.

Pekinas valdība uzskata Taivānu par savas teritorijas daļu, cenšas izolēt to pasaules arēnā un nepieļaut vārda "Taivāna" lietošanu. Ķīnas Republiku, kurā ir 23 miljoni iedzīvotāju, oficiāli atzinušas tikai 15 pasaules valstis, kuru skaitā Lietuvas nav, taču faktiski Taivāna uztur diplomātiskās attiecības ar desmitiem valstu, veidojot tajās Taibejas pārstāvniecības.

Martā Lietuvas valdība paziņoja, ka līdz šā gada beigām plāno atklāt biznesa pārstāvniecību Taivānā. Drīz pēc tam Lietuvas politikas, zinātnes un kultūras aprindu pārstāvji nodibināja sabiedrisko organizāciju "Lietuvas - Taivānas forums", kuras mērķis ir padziļināt Lietuvas un Taivānas sadarbību dažādās jomās, tostarp ekonomiskās, zinātnes, kultūras un politiskās saiknes.

Maijā Lietuva pavēstīja, ka izstājas no Ķīnai nozīmīgā ekonomiskās un politiskās sadarbības formāta 17+1, kurā piedalās galvenokārt Centrāleiropas un Austrumeiropas valstis, jo uzskata to par šķeltniecisku.

Šie soļi izraisījuši Pekinas neapmierinātību.

Lietuva arī apņēmusies ziedot Taivānai aptuveni 20 000 Covid-19 vakcīnu devu.

Komentāri (3)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu