Covid-19 sekas: Indijā virsnormas nāves gadījumu skaits sasniedzis četrus miljonus (3)

TVNET/BBC
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: AP Photo/Anupam Nath, File

Covid-19 pandēmijas ietekmē Indijā mirstība palielinājusies par četriem miljoniem cilvēku, salīdzinot ar iepriekšējiem gadiem, vēsta raidorganizācija BBC.

Virsnormas mirstība ir rādītājs, kas atspoguļo, par cik vairāk cilvēku konkrētā laika posmā miruši, salīdzinot ar to pašu periodu iepriekšējos gados. Lai arī nav iespējams noteikt, cik daudzus virsnormas nāves gadījumus tiešā veidā izraisīja Covid-19, šis rādītājs tomēr ļauj aplēst kopējo pandēmijas atstāto iespaidu.

Indijā līdz šim apstiprināti vairāk nekā 414 000 nāves gadījumu no Covid-19.

Virsnormas mirstību Indijā aprēķinājuši ASV bāzētā Globālās attīstības centra pētnieki, jo Indija ir viena no pavisam nedaudzajām lielajām ekonomikām, kuru valdības nav publicējušas šādus datus par 2020.gadu un 2021.gada pirmo pusi.

Pētījumā aprēķināts, ka Indijā virsnormas mirstība Covid-19 pandēmijas laikā līdz šā gada 21.jūnijam ir no 3,4 līdz 4,7 miljoniem cilvēku - apmēram desmit reizes vairāk par oficiāli apstiprināto Covid-19 upuru skaitu.

Aplēses liecina, ka pirmais koronavīrusa vilnis, ko Indija pārdzīvoja pagājušogad, bijis nāvējošāks nekā domāts līdz šim.

Bijušais Indijas valdības galvenais padomnieks ekonomikas jautājumos un pētījuma līdzautors Arvinds Subramanians norādījis - viens no secinājumiem ir tāds, ka "Indija nav izņēmuma gadījums" un ka patiesais Covid-19 upuru skaits "visdrīzāk ir daudz augstāks par oficiālajiem datiem".

"Visticamāk, ka reālais nāves gadījumu skaits mērāms miljonos, nevis simtos tūkstošu. Tas nozīmē, ka šī varētu būt Indijas lielākā humānā traģēdija kopš [Indijas un Pakistānas] sadalīšanas un neatkarības iegūšanas," uzsver Subramanians.

Komentāri (3)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu