Internetā nopludināti LIAA pieejamie Baltkrievijas pilsoņu dati; aģentūra vēršas Valsts drošības dienestā

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Rafael Henrique/ZUMAPRESS.com

Latvijas Investīciju un attīstības aģentūra (LIAA) konstatējusi, ka vienā no sociālajiem tīkliem publiskoti Baltkrievijas pilsoņu personas dati; pilsoņi ar kāda biznesa konsultanta starpniecību izvērtēja iespēju pārcelt savu uzņēmējdarbību uz Latviju.

Kā apliecināja LIAA Komunikācijas un informācijas departaments, pagājušās nedēļas nogalē LIAA pēc divu savstarpēji nesaistīti avotu norādēm kādā no sociālo tīklu platformām konstatēja publikāciju ar vairāku Baltkrievijas pilsoņu personas datiem, kuri ar kāda biznesa konsultanta starpniecību izvērtēja iespēju pārcelt savu uzņēmējdarbību uz Latviju.

Par šo notikumu LIAA informēja Valsts drošības dienestu un Datu valsts inspekciju, kā arī veica iekšējo izmeklēšanu, kurā tika noskaidrots, ka dati nav noplūduši no LIAA.

Pēc datu publiskošanas fakta konstatēšanas LIAA veica rūpīgu savu datubāzu un informācijas sistēmu pārbaudi. Ņemot vērā, ka dati bija pieejami ierobežotam skaitam LIAA darbinieku, šādu pārbaudi bija iespējams veikt operatīvi. LIAA nekonstatēja datu noplūdi vai informācijas sistēmas integritātes pārkāpumus.

Vienlaikus LIAA uzsvēra, ka minētā informācija bija pieejama arī personām, kuras organizēja dokumentu iesniegšanu no Baltkrievijas puses. LIAA pieļauj, ka attiecīgās informācijas publicēšana ir bijusi citu personu interesēs un tā notikusi ar LIAA nesaistītu jeb trešo personu darbības dēļ.

LIAA arī atzīmēja, ka iestāde uzglabā vairākus simtus Baltkrievijas pilsoņu datu, taču šajā gadījumā publiskota vien neliela daļa no kopējā datu apjoma.

"Datu nopludināšanu varam vērtēt kā mēģinājumu diskreditēt LIAA, lai atturētu citus Baltkrievijas investorus no sadarbības ar Latviju," uzsvēra LIAA pārstāvji.

Tāpat LIAA atzina, ka jau iepriekš bija novērots, ka Baltkrievijas dienesti izrāda pastiprinātu interesi par uzņēmumiem, kuri bija izteikuši vēlmi pārcelt savus uzņēmumus uz Latviju, Lietuvu, Poliju un citām valstīm. LIAA darbinieki ir saskārušies arī ar e-pastu uzlaušanas mēģinājumiem. Baltkrievijas uzņēmumi, ar kuriem sadarbojās LIAA, vairījās no publicitātes, atsaucoties uz pastiprinātu interesi no Baltkrievijas dienestiem. Tostarp, pēc LIAA vēstītā, tika saņemti atsevišķi signāli, ka negatīvi varētu tikt ietekmēti konkrēto uzņēmēju ģimenes locekļi un uzņēmumi, kuri turpina darboties Baltkrievijā.

LIAA informēja, ka ar tās tiešu iesaisti savus uzņēmumus pilnībā vai daļēji uz Latviju līdz 2020.gada beigām pārcēluši 15 Baltkrievijas uzņēmumi, radot vairākus simtus jaunu darbavietu un piesaistot investīcijas teju 10 miljonu eiro apmērā. Arī šogad LIAA ir atbalstījusi vairākus Baltkrievu uzņēmumus, kuri ir atvēruši uzņēmumus un banku kontus Latvijā.

Lai novērstu turpmākus riskus saistībā ar personas datiem, LIAA aicina ārvalstu sadarbības partnerus sazināties ar LIAA bez starpniekiem, lai saņemtu nepieciešamās konsultācijas un atbalstu, vienlaikus nodrošinot pilnīgu konfidencialitāti

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu