Uz lauka atrasts akmens fragments izrādās 4,6 miljardus gadu sens meteorīts (1)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: David Clarke/EAARO

Nelielais akmens fragments, kas tika atrasts Glosteršīrā, Lielbritānijā pirmajā acu uzmetienā varētu nešķist nekas īpašs, tomēr, kā izrādās, tas ir pat ļoti īpašs, jo satur vitālu informāciju par Saules sistēmu un dzīvības rašanos.

Tas ir tāpēc, ka šis akmens gabals nav veidojies uz Zemes, bet gan nāk no kādas vietas tālu aiz Marsa orbītas. Tas, iespējams, radies pēc asteroīdu sadursmes un ilgi lidojis kosmosā, līdz kādā brīdī nokritis uz mūsu planētas kā meteorīts.

Pētnieki tagad cenšas izanalizēt šo meteorītu, lai noteiktu tā sastāvu un izcelsmes vietu un veidu, vēstīts zinātnes vietnē "Science Alert".

“Tā iekšējā struktūra ir trausla un vaļīga, poraina – ar plaisām un spraugām. Neizskatās, ka tas pārcietis termālo metamorfismu, kas nozīmē to, ka tas neskarts atradies tur, aiz Marsa orbītas kopš planētu rašanās. Tas savukārt nozīmē, ka mums ir reta iespēja izpētīt retu objektu no mūsu pirmsākumiem,” stāstīja pētnieks Šons Foulers.

Nelielais meteorīts ir aptuveni 4,6 miljardus gadu sens – tikpat sens, cik Saules sistēma. Tas nozīmē, ka tas veidojies no tā paša putekļu un gāzu mākoņa, no kura veidojās Saule un planētas.

Komentāri (1)CopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu