Igaunijas mediķi: Ierobežojumi jānosaka tikai tiem, kuri atsakās vakcinēties (19)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Mediķi slimnīcā. Ilustratīvs attēls.
Mediķi slimnīcā. Ilustratīvs attēls. Foto: Marianne Loorents / Postimees

Igaunijas ģimenes ārstu un medmāsu organizācijas šodien, 21. jūlijā, nākušas klajā ar aicinājumu gan sabiedrībai, gan valdībai. Aicinājumā sniegts mediķu skatījums par iespējām iegrožot pandēmiju. 

Kā uzsvērts Ģimenes ārstu savienības, Ģimenes medmāsu apvienības un organizācijas "Jaunie ģimenes ārsti" izplatītajā paziņojumā, lai novērstu krīzi gan veselības aprūpē, gan ekonomikā, tam jākļūst par kopīgu visas sabiedrības mērķi un šobrīd ir pēdējais laiks, kad cilvēki var vakcinēties, lai rudens sākumā justos pasargāti.

Savukārt valdībai savi lēmumi jāpauž "vienkārši un skaidri, lietojot mazāk vārdu un piedāvājot vairāk satura".

"Maigai pārliecināšanai vairs nav laika, mēs jau esam pārkāpuši kārtējās krīzes slieksni. Valdības locekļu izteikumiem jābūt konkrētiem, bet lēmumiem - ātriem, pārliecinošiem, saprotamiem un balstītiem uz pierādījumiem," uzsver mediķi.

Ierobežojumi jānosaka tikai tiem, kuri atsakās vakcinēties, jo viņu izvēle pakļauj briesmām citu cilvēku dzīvību un veselību, norādīts aicinājumā.

Dokumentā īpaši akcentēts, ka ir jomas, kur vakcinācijai jābūt obligātai, - tas attiecas uz visiem, kuri savā darbā saskaras ar neaizsargātākajām iedzīvotāju grupām vai kuru darbs ir vitāli svarīgs valsts pastāvēšanai.

Vakcīnai jābūt pieejamai visiem, kuri vēlas potēties, pēc iespējas drīzāk jāvakcinē arī bērni un jaunieši, kuri kopumā slimību gan pārcieš vieglāk, bet var inficēt pieaugušos, turklāt ir bērni, kuriem slimības gaita var izrādīties smagāka, raksta aicinājuma autori.

Vakcinācijai jābūt vienkārši un ērti pieejamai, tā jāorganizē ar radošu izdomu, jāparedz iespējas vakcinācijai pierakstīties tirdzniecības centros, aptiekās, pa tālruni un internetā. Jāuzteic uzņēmēji, kuri rūpējas par saviem darbiniekiem, organizējot vakcināciju darbavietā, jāizmanto arī uzņēmēju piedāvātā palīdzība vakcinācijas sekmēšanā.

Vakcinācijas loģistikai jābūt pārdomātai; iedzīvotāju uzrunāšanai jāizmanto zvanu centru pakalpojumi, īzsiņas un e-pasta vēstules; jāparedz arī iespēja pirmo un otro poti saņemt dažādās vietās.

Kā trešdien preses konferencē norādījusi Veselības departamenta Infekcijas slimību kontroles nodaļas vadītāja Hanna Sepa, jaunā koronavīrusa izplatība Igaunijā atkal paātrinājusies - pagājušās nedēļas laikā inficēto skaits salīdzinājumā ar nedēļu pirms tam pieaudzis par ceturto daļu un divu nedēļu kumulatīvais rādītājs, rēķinot uz 100 000 iedzīvotājiem, pakāpies līdz 57,3.

Pēc viņas teiktā, tas vedina prognozēt, ka augusta beigās jaunu inficēšanās gadījumu skaits diennaktī var pārsniegt 100, bet septembrī - 200.

Sepa arī uzsvērusi, ka pašlaik visvairāk inficējas cilvēki vecumā no 20 līdz 40 gadiem, kuriem ir visintensīvākie sociālie kontakti.

Komentāri (19)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu