Kā sērfot viļņos, kas ceļas daudzstāvu mājas augstumā

TVNET
CopyDraugiem X Whatsapp
“100 pēdu vilnis”
“100 pēdu vilnis” Foto: HBO

Ekstrēmā un ūdens sporta cienītājiem HBO piedāvā dokumentālo seriālu “100 pēdu vilnis” (100 Foot Wave), kurš sešu sēriju garumā vēsta par sērfošanas pioniera Gareta Maknamaras (Garrett McNamara) izaicinājumiem desmit gadus ilgajā ceļā uz sasniegumiem, kad pēc viesošanās Portugāles ciematiņā Nazare sērferis nolēma iekarot 100 pēdu (30,48 m) augstu vilni.

Maknamaras iespaidā šis sporta veids ieguva vēl nebijušu popularitāti, bet mazais portugāļu zvejnieku ciematiņš ir kļuvis par visas pasaules lielo viļņu sērfa cienītāju galveno galamērķi un satikšanās vietu. Latvijā seriālu no 20. jūlija demonstrē "LMT Viedtelevīzija".

2005. gadā sporta skolotājam Dino Kazimiro (Dino Casimiro) Portugāles zvejnieku ciematiņā Nazare izdevās nofotografēt dabas brīnumu, ko viņš ilgstoši bija vērojis, stāvot klints malā, – Atlantijas okeāna viļņus daudzstāvu mājas augstumā, kas jau izsenis biedēja vietējos iedzīvotājus. Fotogrāfija izdevās tik iespaidīga, ka autors izlēma to nosūtīt amerikāņu lielo viļņu sērferim Garetam Maknamaram, kurš bija slavens ar savu bezbailību un spēju uzveikt lielākos un bīstamākos viļņus visā pasaulē. Īpašu ievērību viņš bija guvis, braucot pa ledāja izraisītu vilni Aļaskā.

“100 pēdu vilnis”
“100 pēdu vilnis” Foto: HBO

Meklējot aizvien jaunus izaicinājumus, 2010. gadā Maknamara atsaucās portugāļu sporta skolotāja piedāvājumam un kopā ar savu menedžeri, nu jau arī sievu Nikolu devās uz Nazari, lai pats savām acīm pārliecinātos par iespaidīgajiem viļņiem pie portugāļu ciematiņa. Kā vēlāk “The Guardian” stāstīja Nikola, kad pāris no lidostas devās uz Nazares 17. gadsimtā celto, pamesto bāku, bija tik vējains, ka bija gandrīz neiespējami atvērt automašīnas durvis.

“Kad mums tas izdevās, Garets tikai skatījās uz video operatoru, kuru bija atsūtījusi pilsētas vadība, un atkārtoja, lai viņš nekādā gadījumā neizslēdz kameru un filmē visu! Jo mēs zinājām – tas, ko bijām atraduši, ir kas ļoti, ļoti īpašs.”

Seriāla reklāmas rullītis.

“100 pēdu vilnis” atspoguļo Maknamaras 10 gadus ilgušos centienus pieveikt visu laiku augstāko vilni, kādu jebkad ir izdevies iekarot kādam sērferim. Vienlaikus jau pirmajā seriāla epizodē tiek iezīmēta necilā Nazares ciematiņa transformācijas sākums, īsā laikā kļūstot par visas pasaules ekstrēmo sērferu iecienītāko galamērķi. Dokumentālajā seriālā ir iekļauti videomateriāli no 2011. gadā sasniegtā pasaules rekorda sērfošanā, kad Maknamaram Nazares piekrastē izdevās noķert gigantisku vilni 90 pēdu (27,5 m) augstumā. Tajā redzami arī kadri no brazīliešu lielo viļņu sērferes Maijas Gabeiras (Maya Gabeira) kritiena, pēc kura viņa vairākas minūtes atradās zem ūdens un straume nesa sportisti krasta virzienā. Krastā viņa tika atdzīvināta un vēlāk uzstādīja Ginesa rekordu kā pirmā sieviete, kas pievarējusi 73,5 pēdu (22,4 m) augstu vilni. Seriālā atspoguļotie notikumi ir pierādījums tam, cik neprognozējams un bīstams ir šis sporta veids.

Kā “The Guardian” atzīst Garets Maknamara, “kad noķeru gigantisku vilni, es jūtos kā bērns saldumu veikalā, tikai izbijies. Ja fiziski jūtos šim vilnim gatavs, tad neļauju bailēm pārņemt savu prātu.”

Raksts tapis sadarbībā ar "LMT Viedtelevīziju".

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu