Vīrietis ar skaistiem matiem: tas ir atļauts

Konsultē “Veselības centrs 4” ķirurģe, matu transplantācija speciāliste Ilze Runce
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Publicitātes foto

Jūs neliek mierā doma – dzīve taču būtu tik skaista, ja vien nekristu laukā mati, ja vien nebūtu tāda plikpaurība? Jūs vēlētos, kaut jūsu mati būtu daudz kuplāki, skaistāki, lai atkal priecīgi varētu ar slaidu rokas vēzienu izbraukt cauri veselīgajai matu rotai, pārliecināti atmetot galvu atpakaļ? Neatkarīgi no tā, vai esat nopietns uzņēmējs, pilsētas dendijs, vai turīgs saimniek kungs laukos, vēlēties skaistus matus nav aizliegts nevienam.

Matu izkrišana ir normāls fizioloģisks process – ja dienā izkrīt ap 70 – 90 matiem, viss ir vislabākajā kārtībā. Taču, ja mati pēkšņi sāk izkrist lielā apjomā vai laika gaitā ir izkrituši un neatjaunojas, tas var būtiski ietekmēt dzīves kvalitāti.

Visā pasaulē par matu rotas saglabāšanu un atjaunošanu cīnās miljoniem cilvēku, un ir daudz iemeslu, kādēļ mati izkrīt – visbiežāk tā ir androgēnā alopēcija jeb ģenētiski pārmantota matu izkrišana: šī matu izkrišana ir saistīta ar mantotu ģenētisku matu folikulu jutību uz dihidrotestosteronu. Matu folikulos, kas ir jutīgi uz šo hormonu, mata stiebri sāk samazināties diametrā, līdz izkrīt pavisam. Vizuāli vīriešiem tas izpaužas kā matu miniaturizācija priekšējā (frontālā) un pakauša (vertex) zonā, bet sievietēm visbiežāk pa matu viduslīniju.

Visbiežāk matu izkrišana notiek diezgan pakāpeniski, vairāku mēnešu un gadu laikā, bet nereti var būt arī akūta. Parasti cilvēks kādā brīdī pamana, ka mati kļuvuši plānāki un caur tiem var labi saskatīt galvas ādu. Androgēnā alopēcija var sākties jau pusaudžu gados, bet risks pieaug ar gadiem. Vairāk nekā 50% vīriešu 50 gadu vecumā ir vērojama jau dažādu pakāpju androgēnā matu izkrišana, sievietēm biežāk tā sākas ar menopauzes iestāšanos.

Laikus sākot ārstēt šo alopēciju ar dažādiem lokāliem un iekšķīgi lietojamiem medikamentiem, kā arī dažādām papildu ārstēšanas metodēm, var aizkavēt vai pat daļēji atjaunot iepriekšējo matu biezumu, grūtāk to izdarīt progresējošās stadijās. Jāatceras tikai, ka androgēnas alopēcijas ārstēšana ir mūža garumā, to pārtraucot, mati atkal pakāpeniski sāks izkrist.

Zinām, ka matu mode mainās, tendences arī – vienu laiku par plikpaurību vīriešiem nākas kautrēties, taču paejot laikam – vīrieti bez matiem uztver gluži kā vīrišķības simbolu. Lai kā arī būtu, ieteicams katram vadīties pēc savām izjūtām un skatījuma, jo mūsdienu medicīnas iespējas ļauj novērst plikpaurību – ar matu pārstādīšanu jeb transplantāciju.

Kādos gadījumos izvēlēties matu transplantāciju?

Matu transplantācija var būt labs risinājums gadījumos, ja no pieres ir atkāpusies matu līnija, ja mati ir kļuvuši ļoti plāni un ir labi redzama galvas āda, kā arī tad, ja ir jau daļēja plikpaurība. Ja ir pilnīga plikpaurība, matu transplantācija nav neiespējama, jo nav saglabājusies donorzona, no kuras ņemt pārstādāmos matus.

Bārda, ūsas, uzacis – atkal izteiksmīgas

Pārstādīšana iespējama ne tikai galvas matiem, bet arī bārdai, ūsu zonai un uzacīm. Rētas, apdegumi, atsevišķas slimības var bojāt šo sejas zonu estētisko izskatu un radīt lielu diskomfortu. Nav vajadzības ar to samierināties un sadzīvot, ja jau tagad to iespējams labot.

Kā notiek transplantācija?

''Veselības centrs 4'' tiek izmantota FUE matu pārstādīšanas metode. To pielietojot, mati tiek pārstādīti graftu veidā (1-4 matiņu kopums) – šādi tiek nodrošināts dabīgs ataugušo matu kuplums pārstādīšanas zonā. No klienta donorzonas (pakausis, galvas sāni), izmantojot mikroķirurģijas aprīkojumu vai motorizētu iekārtu, tiek atdalītas pārstādīšanai paredzētās matu folikulas. Pēc matu folikulu iegūšanas donorzonā paliek nelielas, apaļas rētiņas, kas ar laiku kļūst praktiski nemanāmas, matiem pāraugot pāri apstrādes laukumam.

''Veselības centrs 4'' speciālisti izmanto gan manuālo, gan motorizēto graftu iegūšanas metodi, specializējoties uz manuālo FUE, par cik dr.Ilze Runce šo metodi veic jau 8 gadus:

  • manuālā metode – 100% ieaugšanas garantija, nepieciešams augsti kvalificēts un pieredzējis ķirurgs, komfortablāka pacientam, saudzīgāka un daudz mazāk traumatiska metode donorzonai, veicot manuālo FUE, vajadzības gadījumā iespējama arī atkārtota procedūra.
  • motorizētā metode – nedaudz īsāks procedūras laiks, mazāk komfortabla procedūra pacientam, traumatiskāka donorzonai, procentuāli mazāka ieaugšanas garantija.

Procedūras ilgums ir atkarīgs no pārstādāmo folikulu daudzuma – procedūru iespējams sadalīt vairākās sesijās. Mikrogriezieni, kur tiek ievietoti pārstādītie grafti, sadzīst dažu dienu laikā un pilnībā izzūd.

  • Standarta operācijas ilgums: 8 stundas (ar pauzēm, pusdienas pārtraukumu)
  • Anestēzija: lokālā
  • Izmaksas: no 1000 Eur
  • Rezultāts: pirmie rezultāti pēc procedūras redzami 4 - 6 mēnešu laikā. Pārstādītie mati pilnībā ataug apmēram gada laikā un vairs neizkrīt
  • Atgriešanās ikdienas ritmā: nākamajā dienā pēc operācijas
  • Fiziskās aktivitātes: divas nedēļas pēc procedūras jāizvairās no paaugstinātas fiziskās slodzes

Vēlies uzzināt, vai matu, bārdas, uzacu transplantācija jeb pārstādīšana būtu piemērota arī tev?

Lai noskaidrotu savu piemērotību matu transplantācijas procedūrai, būsiet laipni gaidīti uz bezmaksas konsultāciju pie matu transplantācijas speciālista, kuras laikā noskaidrosim tieši Jums nepieciešamo pārstādāmo graftu daudzumu, izstāstīsim sīkāk par procedūras norisi, aprēķināsim izmaksas Jūsu gadījumā un atbildēsim uz jautājumiem.

Ja vēlaties noskaidrot vai esat piemērots kandidāts matu transplantācijai, kā arī aptuvenās izmaksas Jūsu gadījumā vēl pirms klātienes konsultācijas, atsūti piecas fotogrāfijas (rakursā no abiem galvas sāniem, pakauša, galvas skata no augšas, galvas skata no priekšpuses) uz e-pastu: transplantacija@vc4.lv. Fotogrāfijas jāuzņem izstieptas rokas attālumā, labā apgaismojumā. Pēc fotogrāfiju iesūtīšanas divu darba dienu laikā tev tiks sniegta atbilde par aptuveno pārstādāmo matu apjomu, procedūras izmaksām un uzaicinājums uz konsultāciju.

CopyLinkedIn Draugiem X
Uz augšu