Video ⟩ Mašīnai tehniskās apskates laikā plīst siksna. Kas par to atbildīgs? (6)

CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Ekrānuzņēmums no "Bez Tabu"

Rīdziniece Maruta ikdienā pārvietojas ar gadsimta sākumā ražotu Nissan dīzeli, kuru četras dienas pirms došanās uz CSDD tehnisko apskati nodeva autoservisā, lai pārbaudītu un uzlabotu spēkrata tehnisko stāvokli. Tomēr, tā vietā, lai veiksmīgi izietu apskati un vēl gadu varētu droši braukt, CSDD pārbaudē plīsa automašīnas siksna un radās jautājums: kam par to būtu jāuzņemas atbildība.

Kā vēsta TV3 raidījums Bez Tabu, Maruta ar saremontēto Nissan ieradās Ceļu satiksmes drošības direkcijas Tehniskās apskates stacijā, tomēr tikai tik tālu viss noritēja pēc plāna. Sagaidījusi savu kārtu, sieviete iebrauca dīzeļauto pārbaudes stendā, kur CSDD darbinieks viņu palūdza izkāpt.  

"Es nezinu, ko viņi tur pārbauda, bet viņš vienu reizi uzgāzēja, apstājās un sauca mani atpakaļ, sakot "jums siksna pārplīsa"," atceras Maruta.

Viņa neuzskata sevi par sliktu autovadītāju, tomēr atzīst, ka mašīnu tehniskās nianses tik labi nepārzina. Viņu izbrīna, kā tikko nomainīta detaļa var saplīst dažu dienu laikā. Nissan saimniece pieļauj iespēju, ka tehniskās apskates darbinieks vienkārši ir pārcenties.

Foto: Ekrānuzņēmums no "Bez Tabu"

"Es viņam prasu, vai es drošības apsvērumu dēļ varu doties tālāk? Viņš atbildēja: "Jūs jau vis kaut ko drīkstat"," - tā Maruta. 

Nākamajā apskates punktā, kur pārbauda automašīnas bremzes un gaismas, darbinieks bijis nedaudz saprotošāks un ieteicis sievietei labāk iebraukt turpat pāri ielai esošajā servisā, lai to siksnu kaut kā savāc, lai līdz mājām var tikt. "Citādāk jūs paliksiet kokā vai kaut kur uz ielas," sacījis apskates darbinieks.

Tikmēr Rīgas tehniskās universitātes mašīnzinību katedras vadītājs Gundars Zalcmanis norāda, ka pirms tehniskās apskates prasība ir gāzēt nevis strauji dažu sekunžu laikā, bet maigi, pakāpeniski, lai manuāli pārliecinātos, ka pie ražotāja noteiktajiem apgriezieniem motors automātiski stabilizē maksimālos apgriezienus. 

Ja tas nenotiek, automobilis tehnisko apskati iziet nedrīkst. Konkrētais Nissan pirms apskates esot bijis pie pazīstama meistara, kurš sacījis, ka auto ticis pārbaudīts un vainīgs varētu būt vienīgi siksnas brāķis. 

Foto: Ekrānuzņēmums no "Bez Tabu"

Tai pašā laikā CSDD Transportlīdzekļu kontroles un sertifikācijas inspekcijas priekšnieks Jānis Liepiņš norāda, ka "esam pārliecinājušies, ka CSDD apskates inspektors šo apskati veicis korekti un šeit jādomā, kas ir bijis ar auto pirms tam un, iespējams, jau servisā bija konstatēta kādas detaļas nepieciešamība, tomēr tā netika nomainīta".

Jāsaka, ka te ir laime nelaimē. Jo, kā norāda Zalcmanis, labi, ka siksna neplīsa ārkārtas situācijā, kad nepieciešams strauji uzgāzēt, lai izvairītos no briesmām. Bet Liepiņš atgādina, ka ikvienam transportlīdzekļa vadītājam ir tiesības vērsties pie Tehniskās apskates stacijas vadītāja, lai rosinātu pārbaudi, un, protams, var arī pieteikt apdrošināšanas gadījumu, lai neatkarīgi eksperti izvērtētu CSDD inspektoru rīcību.   

Lai kā, pēc atkārtota remonta un atkārtotas viesošanās CSDD Tehniskās apskates stacijā Marutas Nissan atzīts par drošu un var pilntiesīgi doties satiksmē.

Komentāri (6)CopyLinkedIn Draugiem X
Nepalaid garām!
Uz augšu