Timrots par gājēju pāreju Ģimnastikas un Vaiņodes ielas krustojumā: "Nu labāk točna nav." (3)

CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Ekrānuzņēmums no raidījuma Zebra

Rīgā, Ģimnastikas un Vaiņodes ielas krustojumā, pie 2. slimnīcas ir ierīkota jauna gājēju pāreja, kas var radīt divdomīgas situācijas un apdraudēt gan gājējus, gan autobraucējus. Iemesls - pāreja uz Vaiņodes ielas atrodas apmēram 2 metrus no Ģimnastikas ielas, un tas nozīmē, ka var veidoties situācijas, kad puse automašīnas paliek krustojumā, kamēr gājējs šķērso pāreju.

Kā norāda TV3 raidījums Zebra, Ģimnastikas un Vaiņodes ielas krustojumā ir divas gājēju pārejas, bet viena no tām uzstādīta zināmā mērā bīstamā vietā uz mazākas nozīmes ceļa.

Zebras vadītājs Pauls Timrots, atsaucoties uz gājēju pāreju ierīkošanas priekšrakstiem, saka, ka tām vajadzētu būt apmēram cilvēku pārvietošanās trajektorijā, lai viņiem nebūtu speciāli jāmaina iešanas virziens.

Šeit tas ir ievērots diezgan precīzi, taču nav ņemts vērā cits punkts, ka gājēju pārejai no galvenā ceļa vajadzētu būt vismaz 5 metru attālumā, lai mašīnai, kas šajā gadījumā nogriežas uz Vaiņodes ielas, būtu, kur droši patverties pirms gājēju pārejas. 

Tas nozīmē, ka minētajā krustojumā ir pieļauta apmēram divu, trīs metru kļūda, kas var radīt domstarpības starp satiksmes dalībniekiem. Starp citu, līdzīga situācija ir novērojama arī uz Cēsu krustojumā ar Tallinas ielu. Arī tur gājēju pāreja atrodas ļoti tuvu Tallinas ielai un, lai palaistu gājēju vai velobraucēju, nākas ar daļu mašīnas palikt uz Tallinas ielas.

Atgriežoties Pārdaugavā pie krustojuma līdzās 2. slimnīcai, jānorāda, ka šeit bīstamību rada arī citi faktori. Piemēram, uz asfalta nav novilkta STOP līnija, kas liktu apstāties un pārliecināties par krustojuma šķērsošanas drošību, un ceļa abās pusēs ir krūmi, kas apgrūtina redzamību. Tas nozīmē, ka labākais, ko šajā krustojumā autobraucēji var darīt, ir iegaumēt krustojuma uzbūves īpatnības un uzmanīties.

Komentāri (3)CopyLinkedIn Draugiem X
Nepalaid garām!
Uz augšu