Talibi: Lai panāku mieru, Afganistānas prezidentam amats jāpamet (2)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Talibi. Ilustratīvs attēls
Talibi. Ilustratīvs attēls Foto: Parwiz / REUTERS

Afganistānā miera nebūs, līdz Kabulā nebūs jauna valdība, par ko vienošanās panākta sarunu ceļā, un prezidents Ašrafs Gani nebūs pametis amatu, intervijā ziņu aģentūrai "Associated Press" sacīja talibu pārstāvis sakariem ar presi Suhails Šahins.

Talibi noliks ieročus, kad Kabulā pilnvaras būs uzņēmusies sarunu ceļā tapusi valdība, kas būs pieņemama visām pusēm, bet Gani valdība pie varas vairs nebūs, sacīja talibu miera sarunu delegācijas loceklis Šahins.

"Es gribu, lai tas būtu skaidrs, ka mēs neticam varas monopolam, jo katra valdība, kas pagātnē Afganistānā centusies monopolizēt varu, nav bijusi sekmīga valdība," norādīja talibu runasvīrs. "Tāpēc mēs negribam atkārtot to pašu formulu."

Tomēr uz iespēju, ka Gani varētu palikt pie varas, viņš bija nepiekāpīgs, prezidentu dēvējot par kara kurinātāju.

Šahins arī noraidīja Gani tiesības uz varu, atgādinot par apsūdzībām, ka 2019.gada vēlēšanās uzvara gūta krāpšanas ceļā.

Pēc vēlēšanām par uzvaru pavēstīja gan Gani, gan viņa sāncensis Abdulla Abdulla.

Panākot kompromisu, Abdulla ieņēma valdības otru augstāko amatu un tagad vada izlīguma padomi.

Kabulas valdības aicinājumi uz pamieru, Gani paliekot amatā, ir pielīdzināmas prasībām, lai talibi padodas, skaidroja Šahins.

"Viņi negrib izlīgumu, viņi grib padošanos," viņš norādīja.

Pirms pamiera ir jāpanāk vienošanās par jaunu valdību, kas būtu "pieņemama mums un citiem afgāņiem," viņš sacīja. Tad "kara vairs nebūs".

Pēdējo mēnešu laikā drošības situācija Afganistānā ievērojami pasliktinājusies.

Kopš maija sākuma, kad tika uzsākts ārvalstu karaspēka izvešanas pēdējais posms, talibu nemiernieki ieņēmuši aptuveni pusi Afganistānas rajonu un iekļuvuši arī vairāku provinču galvaspilsētās, kā arī ieņēmuši stratēģiski svarīgus robežpunktus.

Komentāri (2)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu