Kā atšķiras Covid-19 skartas vakcinēta un nevakcinēta cilvēka plaušas (38)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: @FaheemYounus

Vakcinācija pret Covid-19 pilnībā nenovērš inficēšanos ar koronavīrusu, taču atšķirības ir ievērojamas, ja vērtē pašu slimības gaitu. Divu rentgena attēlu salīdzinājums skaidri parāda, kā tas izpaužas attiecībā uz plaušu bojājumiem.

Patlaban Eiropas Zāļu aģentūras (EZA) apstiprinātās vakcīnas pret Covid-19 darbojas labi, taču tās pilnībā nenovērš jebkuru inficēšanos. Atsevišķos gadījumos ir fiksētas arī letālas un smagas slimības izpausmes, un eksperti ir vienisprātis, ka delta gadījumā risks piedzīvot smagas komplikācijas ir nedaudz lielāks nekā inficējoties ar agrāk izplatītajiem vīrusa paveidiem.

Tomēr fakts, ka vakcīnas aizsargā, joprojām ir spēkā. Tādēļ tie, kuri ir vakcinēti un tomēr inficējas ar koronavīrusu, var rēķināties ar daudz vieglāku slimības gaitu nekā nevakcinētās personas. To, cik lielas ir atšķirības, uzskatāmi atklāj divu rentgena uzņēmumu salīdzinājums.

Rentgena uzņēmumos, ar kuriem sociālajā tīklā „Twitter” dalījies Merilendas Universitātes infekcijas slimību nodaļas vadītājs Faheem Younus, jūs varat redzēt divas ļoti atšķirīgas plaušas. Abos gadījumos tās ir ar Covid-19 inficētu pacientu plaušas, tomēr vienā attēlā redzams ievērojami vairāk gaišu ēnu nekā otrā. Baltās ēnas ir tā saucamās „matētā stikla necaurredzamības”, kas rodas, kad plaušas kļūst iekaisušas. Ja audi uzkrāj ūdeni, rentgena attēlos tie parādīsies kā „gaiši mākoņi”. Otrajā plaušu attēlā šāda efekta praktiski nav. Tās ir pret Covid-19 vakcinēta cilvēka plaušas, kas acīmredzami labāk pārvarējušas infekciju.

2021. gada sākumā Teksasas Tehniskās universitātes docents Brittany Bankhead-Kendall cēla trauksmi: „Pēc atveseļošanās no koronavīrusa plaušas izskatās sliktākas nekā jebkura smēķētāja plaušas, ko mēs jebkad esam redzējuši,” toreiz teica ārsts. Televīzijas kanāls "WGN America" tolaik vēstīja, ka rentgena uzņēmum atklāj dramatisku atšķirību starp veselām, smēķētāja un post-Covid plaušām.

Džordža Vašingtonas universitātes slimnīcas ārsts Kīts Mortmans jau 2020.gada martā norādīja, ka Sars-CoV-2 plaši aizsprosto plaušas. Toreiz viņš publicēja video ierakstu ar bojātām plaušām, kurās mākslīgā ventilācija vairs nebija pietiekama, lai uzturētu pacientu dzīvu, un bija jāveic vēl radikālāki pasākumi. Sākotnēji attiecīgā persona sūdzējās „tikai” par drudzi, klepu un elpas trūkumu.

Komentāri (38)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu