Vakcinācijas pret Covid-19 temps saglabājas visai zems (5)

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: AFP/SCANPIX

Piecās darba dienās kopumā pret Covid-19 sapotējot 29 503 cilvēkus, vakcinācijas temps aizvien nav atguvies un saglabājas visai zems.

Nacionālā veselības dienesta dati liecina, ka arī šonedēļ turpinājusies vasaras sākumā sākusies tendence vakcinācijas tempam būtiski samazināties, atsevišķās sezonas nedēļās nesapotējot pat pusi no iepriekš uzliktā mērķa - 100 000 cilvēku nedēļā.

Piektdien pret Covid-19 Latvijā kopumā vakcinēts 4971 cilvēks. Pirmo poti vakar saņēma 2194 cilvēki. Vairums no viņiem sapotēti ar "Pfizer/BioNTech" vakcīnu, savukārt aptuveni 185 personas sapotētas ar "Spikevax" ("Moderna") vakcīnu.

Vakar vakcinācijas procesu, saņemot otro poti, noslēdza 1984 cilvēki. Vairākums no viņiem sapotēti ar "Pfizer/BioNTech" vakcīnu, 18 personas saņēmušas "Spikevax" ("Moderna"), bet 50 - "AstraZeneca" vakcīnu.

Vēl 793 personas vakar saņēmušas "Johnson&Johnson" jeb "Janssen" vakcīnu, kam nepieciešama tikai viena deva.

Šie dati gan vēl var mainīties, jo daudzas vakcinācijas iestādes datus par vakcinētajiem sistēmās ievada ar vairāku dienu nobīdi.

Līdz šim Latvijā pirmo vakcīnas devu saņēma 34,41% iedzīvotāju, bet vakcinācijas procesu noslēguši 34,94%. Pilnībā vakcinētu iedzīvotāju īpatsvars nedaudz pārsniedz tikai pirmo poti saņēmušo īpatsvaru, jo "Johnson&Johnson" nepieciešama tikai viena deva, pēc kā cilvēks uzskatāms par pilnībā vakcinētu.

Kopš vasaras sākuma Latvijā vērojams būtisks vakcinēto apjoma kritums. Piemēram, aktīvākajā potēšanās laikā maijā un jūnija sākumā vienas dienas laikā varēja sapotēt tikai nedaudz mazāk cilvēku nekā patlaban nedēļas ietvarā. Piemēram, 28.maijā, kad uzstādīts vienā dienā vakcinēto skaita rekords, potes saņēma 24 620 cilvēki.

Līdz šim visaugstākie vakcinēšanās rādītāji bijuši nedēļā no 24.maija, kad vidēji dienā tika vakcinēti ap 16 600 cilvēki. No 10.maija četras nedēļas pēc kārtas Latvijā katru nedēļu tika vakcinēti vairāk nekā 100 000 cilvēku, bet kopš vasaras sākuma šie rādītāji krītas.

Lietošanai Eiropas Savienībā pašlaik ir apstiprinātas četras vakcīnas pret Covid-19 - "Pfizer"/"BioNTech", "Moderna", "AstraZeneca" un "Johnson&Johnson" jeb "Janssen". Pagājušā gada 28.decembrī kā pirmos Latvijā pret Covid-19 sāka vakcinēt lielo slimnīcu darbiniekus, bet masveidīgāka iedzīvotāju vakcinēšana sākās marta izskaņā.

Komentāri (5)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu