Latvija iepirks dārgus medikamentus; antivakseri uz tiem var necerēt (142)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Reuters/ScanPix

Latvija plāno iegādāties nelielu daudzumu dārgu un iedarbīgu medikamentu – tā dēvētos antivielu kokteiļus, taču tie pacientiem būs paredzēti ļoti retos gadījumos, kad saslimušais pieder augsta riska grupai un slimības tālākajā norisē ir paredzami lieli sarežģījumi, tā sestdienas vakarā vēsta LTV „Panorāma”.

Augsti riski šajā gadījumā attiektos uz cilvēkiem ar imūnsupresiju, onkoloģijas pacientiem, kas saņem ķīmijterapiju, un īpaši asins vēža pacientiem. Veselības ministrijas Farmācijas departamenta direktore Inese Kaupere norāda, ka specifiskās terapijas līdzekļi ir ierobežoti. Latvija medikamentu iegādei atvēlējusi 200 000 eiro, ar ko pietiktu 100 Covid slimniekiem. Medikamentus iepirks, tiklīdz tos būs akceptējusi Eiropas Zāļu aģentūra (EZA).

Tā saucamais antivielu kokteilis nebūs zāles pacientiem, kas apzināti nevakcinējas. Tās lietos ļoti īpašos un retos, augsta riska gadījumos, kad lēmumu par katru no tiem būs pieņēmis ārstu konsilijs. Pašlaik jaunos medikamentus vēl paātrinātā kārtībā vērtē Eiropas Zāļu aģentūra.

Kombinētās antivielas intravenozi ievadīs pacienta organismā, un tās samazinās vīrusa daudzumu asinīs, kā arī neļaus vīrusam iekļūt cilvēka šūnās. Tas nebūs medikaments, ko plaši izmantos visiem pacientiem. 

Rīgas Austrumu klīniskās universitātes slimnīcas Bīstamo infekciju nodaļas vadītāja Monta Madelāne uzsver, ka Eiropas Komisija patlaban izskata jaunus medikamentus, kuri ir paredzēti specifiskām riska grupām. Antivielu kokteiļus izmantos kā ierobežotus un specifiskus terapijas līdzekļus, kad jau iepriekš ir labi zināms, ka pacients pieder augsta riska grupai un slimība vēl ir pavisam agrīnā stadijā, taču blakus slimību dēļ ir prognozējama smaga slimības gaita.

Plašāka informācija LTV sižetā

Komentāri (142)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu