Turpinās Latvijas skolu jaunatnes dziesmu un deju svētku pasākumi

TVNET
CopyDraugiem X Whatsapp
Foto: publicitātes

Turpinās Latvijas skolu jaunatnes dziesmu un deju svētku norišu #dziedundejo2021 filmēšanas process – 25. jūlijā noslēdzās koncertstāsta "Augstāk par zemi" filmēšana, noslēgsies arī ceļš "Saulesvija", bet VEF Kultūras pils trijos stāvos ir skatāma skolu jaunatnes vizuālās un vizuāli plastiskās mākslas izstāde "Radi rotājot". 

Mūsdienu deju koncertstāsta “Augstāk par zemi” filmēšana notika teju mēnesi, tajā piedalījās 95 mūsdienu deju kolektīvi ar aptuveni 1500 dalībniekiem, pārstāvot dažādus deju stilus. Filmēšana notika 19 pašvaldībās, tās rezultāts – koncertstāsts tiks rādīts Svētku informatīvā partnera Latvijas Televīzijas ēterā šā gada rudenī. Mūsdienu dejas notikuma tapšanā piedalās skolu jaunatne no 1. līdz 12. klasei, to veido mākslinieciskā vadītāja Annika Andersone, režisors Sandis Kalniņš, literārā koncepta autore Lolita Muižniece, muzikālais vadītājs Uldis Timma, tērpu konsultante Madara Botmane, bet lieluzveduma noslēguma daļā dejotājiem pievienojas grupa “Tautumeitas”, izpildot kā savas, tā arī citu latviešus mūziķu skaņdarbu aranžijas.

Izstāde "Radi rotājot"
Izstāde "Radi rotājot" Foto: publicitātes

XII Latvijas skolu jaunatnes dziesmu un deju svētku mūsdienu deju lielzuveduma koncertstāsta ar mūsdienu dejas un latviešu tautas rotaļu palīdzību tiks izdzīvots 7 vērtības, katra no tām - augt skaistumā, atbildībā, radošumā, gudrībā, līdzjūtībā, draudzībā un mīlestībā, - būs citādāka, gan kā rotaļīga dziesma ar deju, gan kā vārdu un skaņu savirknējums, gan pamācoša, gan arī dziļi nopietna.

“Uzvedumā varēs redzēt pasaulē vispopulārokos deju novirzienus, kas jauniešiem ir ļoti svarīgi, jo gribas iekļauties pasaules kopīgajā telpā, tomēr arī šajā laikmetīgajā ainā ir iespējams izcelt un saglabāt piederību savām tradīcijām - Latvijā radītas mūzikas, tērpiem, pie sen zināmām un izkoptām rotaļām, kas pielāgotes mūsdienu deju kontekstiem,”

stāsta mākslinieciskā vadītāja Annika Andersone. “Pandēmija ir ietekmējusi mūsu darbu un ieceres - rezultātā nebūs lielformāta uzvedums Ķīpsalā, bet tiksimies katrs savā pašvaldībā. Koncerta radošā komanda brauc ciemos pie kolektīviem, lai klātienē nofilmētu dejotājus un viņu izpildījumu, ko savīs koncertfilmā, saglabājot uzveduma māksliniecisko ieceri un mūsdienu deju dažādību.”

12. jūlijā sākās un šonedēļ noslēgsies Latvijas skolu jaunatnes dziesmu un deju svētku norišu #dziedundejo2021 vērienīgais notikums “Saulesvija”: no tradicionāla klātienes notikuma svētku dalībnieku gājiena Rīgā, laikmeta nosacījumu vadīts tas aizvijas daudz garāku ceļu, līdzīgi kā pats Svētku tapšanas stāsts ir izvērties par sarežģītu ceļu trīs gadu garumā.

Pēdējā nedēļā svētku auto, vēstneši un sveicinātāji ieradīsies: 26.07. – Cēsīs, Siguldā, Saulkrastos), 27. - 29. jūlijā viesosies Pierīgā un noslēgsies Rīgā (27.07. – Ādaži, Ropažu novads - Ulbroka, Ogre, 28.07. – Ķekava, Olaine. 29.07. – Jūrmala, lidosta “Rīga”, Mārupe, Rīga). 29.jūlijā tiks dokumentēts, kā Rīgā ieripo svētku auto, svētku organizatori un visu projektu mākslinieciskās grupas noliks ziedus pie Brīvības pieminekļa, noslēdzot citādo svētku gājienu - svētku dalībnieku satikšanu visās Latvijas pašvaldībās.

Otrajā “Sailesvijas” nedēļā (no 19. līdz 23. jūlijam) dalībniekus sveicināja Dailes teātra aktrise Katrīna Griga, bet īpašie vēstneši bija virsdiriģenti Aira Birziņa un Jevgeņijs Ustinskovs, Jāzepa Vītola Latvijas Mūzikas akadēmijas docents Jānis Grigalis, pūtēju orķestru koncerta virsdiriģents Sandors Līviņš, lieldrauga “Swedbank” Gulbenes un Jēkabpils filiāles vadītāja Ieva Stabulniece, režisore Dace Jurka un rīcības komitejas pārstāve Liene Cipule.

Ceļš “Saulesvija” veidots kā klātienes mirkļu un video fiksējums norisēs, kurā nepilnas stundas garumā ikvienā pašvaldībā īpašais Svētku vēstnesis kopā ar atraktīvu ceļotāju - sveicinātāju nodod svētku organizatoru pateicības un dāvanas ikvienam, kurš gatavojās XII Latvijas skolu jaunatnes dziesmu un deju svētkiem, apguva svētku repertuāru, veidoja aizraujošus video sveicienus un video priekšnesumus, piedalījās videoklipu filmēšanā.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu