Jumts kā ribas zīdītāja krūtīs (1)

TVNET
CopyDraugiem X Whatsapp
Foto: Instagram/Dezeen

Arhitektūras studija "Ibuku" Bali, Indonēzijā, ir pabeigusi privāto skolu "The Arc", ko rotā sarežģīts izliektas formas jumts, kas pilnībā izgatavots no bambusa.

"The Arc" ir jaunākā ēka, kas pabeigta "Green School" – privātās izglītības iestādes kompleksā, kas veicina ilgtspēju, mācoties dabiskā vidē.

Ēku projektēja "Green School" dibinātāji Džona un Sintijas Hārdiju meita Elora Hārdija un viņas arhitektūras studija "Ibuku" sadarbībā ar arhitektu Jergu Stammu un konstrukciju inženieru firmu "Atelier One".

Konstrukcija veido aizsargājošu jumtu, kas aizsedz daudzfunkcionālu sporta laukumu ar grīdas platību 760 kvadrātmetri. Bambusa arkas atbalsta organiskas formas nojumes. 14 metrus augstās arkas savieno neklastiskas režģu čaulas, kas izliecas divos virzienos, lai izveidotu stabilu struktūru.

""The Arc" koncepcijas struktūra ir pilnīgi bezprecedenta," apgalvo "Ibuku" projekta arhitekts Roulends Sauls.

"Darba sākšana pie dizaina, kas nekad iepriekš nav ticis veidots, prasīja zināmu drosmi un optimismu. Mēs bijām pietiekami radoši un spītīgi, lai izpētītu un rastu atbildes, kas nepieciešamas projekta panākumiem."

Ēkas organisko formu un strukturālo sistēmu iedvesmoja bioloģiskās sistēmas, jo sevišķi tas, kā mūsu ribas tiek noturētas ar spriedzi no ārējā muskuļu un ādas slāņa.

"“The Arc” darbojas kā ribas zīdītāja krūtīs,"

paskaidroja Stamms, "to stabilizē stiepes membrānas, kas ir analogas cīpslām un muskuļiem starp ribām. Bioloģiski šīs mikroskopiskās cīpslas pārnes spēkus no kaula uz kaulu. "The Arc" bambuss sadala pārneses spēkus no arkas uz arku," viņš turpināja.

Vairākus mēnešus ilgusī izpēte un izstrāde ļāva izveidot precīzu ģeometrisku risinājumu, kas ļauj struktūrai aptvert lielu iekšējo tilpumu ar minimālu materiāla daudzumu.

"Režģu čaulas izmanto formas stingrību, lai izveidotu jumta korpusu un nodrošinātu izturību pret paraboliskajām arkām," sacīja "Atelier One" direktors Nils Tomass.

"Abas sistēmas kopā rada unikālu un ļoti efektīvu struktūru," viņš piebilda, "kas spēj saliekties zem slodzes, ļaujot struktūrai sadalīt svaru un atvieglojot lokalizēto spiedienu uz arkām."

Arkas, kas atbalsta paviljona jumtu, stiepjas 19 metru garumā un nodrošina lielu grīdas platību, kuru nepārtrauc atbalsta kolonnas.

Atveres ap nojumes pamatni ļauj vēja brīzēm plūst cauri, nodrošinot dabīgu ventilāciju. Savukārt ventilācija jumta virsotnē ļauj izkļūt siltajam gaisam.

“Green School” savā universitātes pilsētiņā Bali, Indonēzijā, būvē bambusa ēkas kopš tās dibināšanas 2008. gadā. Skola tagad darbojas arī pilsētās Jaunzēlandē, Dienvidāfrikā un Meksikā.

Visas ēkas Bali Badungas reģiona džungļos ir paredzētas energoefektivitātei un, kur vien iespējams, tiek būvētas no dabīgiem materiāliem.

Džons Hārdijs un Jorgs Stemms kopā ar dizaineru Aldo Landvēru izveidoja sākotnējās ēkas un infrastruktūru, ieskaitot tiltus un spirālveida trīsstāvu ēku, kurā atrodas vidusskola un administratīvās teritorijas.

Komentāri (1)CopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu