Irānas karakuģis iebrauc Igaunijas teritoriālajos ūdeņos; Igaunija iesniedz notu (4)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Igaunijas prezidente Kersti Kaljulaida
Igaunijas prezidente Kersti Kaljulaida Foto: RAIGO PAJULA / AFP

Igaunijas Ārlietu ministrija otrdien iesniegusi notu Irānas pagaidu pilnvarotajam lietvedim Helsinkos Ahmadam Hadži Hoseinam, protestējot pret šīs valsts karakuģa iebraukšanu Igaunijas teritoriālajos ūdeņos.

Notā izteikta nožēla par šo incidentu, uzsvērts, ka Igaunija tādu pārkāpumu uzskata par nepieļaujamu un cer, ka tas vairs neatkārtosies.

Jau ziņots, ka Irānas karakuģis "Sahand" ceļā uz Sanktpēterburgu piektdien ap pulksten desmitiem vakarā bez atļaujas bija iebraucis Igaunijas teritoriālajos ūdeņos ziemeļrietumos no Osmusāres salas un pameta tos pēc Igaunijas varasiestāžu norādījuma.

Atbilstoši starptautiskajām jūras tiesībām kuģi var mierīgi šķērsot citas valsts teritoriālos ūdeņus, bet saskaņā ar likumu par Igaunijas valsts robežām ārvalstu karakuģiem jāinformē Ārlietu ministrija par to vismaz 48 stundas iepriekš, taču "Sahand" apkalpe to nebija izdarījusi, Igaunijas sabiedriskajai raidorganizācijai ERR sestdien pastāstīja Policijas un robežsardzes departamenta preses sekretāre Andra Jundasa.

Pēc viņas teiktā, Igaunijas Jūras apsardzes centrs devis Irānas kuģim norādījumu mainīt kursu un pamest teritoriālos ūdeņus un tas devies atpakaļ Igaunijas ekonomiskajā zonā, bet plkst.9 no rīta iebraucis Krievijas teritoriālajos ūdeņos.

Karakuģis sekoja Irānas jūras spēku peldošajai bāzei "Makran", kas devās uz Sanktpēterburgu, lai piedalītos Krievijas flotes parādē, kas notika svētdien, 25.jūlijā.

Komentāri (4)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu