Humānā arhitektūra: ar skatu uz fjordu Grenlandē tapis pirmais augstas drošības cietums

FOTO: Instagram/Shlarchitects

Dāņu arhitektūras studijas "Schmidt Hammer Lassen" un "Friis & Moltke" atklāj cietumu ar skatu uz fjordu Grenlandes galvaspilsētā Nūkā.

“Anstalten” ir pirmais augstas drošības cietums Grenlandē. Iepriekš visus par smagiem noziegumiem notiesātos pārvietoja uz Dāniju, bet nu pārvietotajiem ieslodzītajiem tiks dota iespēja pārcelties atpakaļ uz Grenlandi un izciest sodu tuvāk mājām.

“Schmidt Hammer Lassen” un “Friis & Moltke” cietumu projektēja kā "mazu ciematu". “Anstalten” komplekss tika pabeigts 2019. gadā. Tā kopējā platība ir aptuveni 8000 kvadrātmetri, kas ietver 76 ieslodzīto kameras līdzās darba vietām, izglītības un sporta telpām, bibliotēkai, veselības centram un kapelai.

"Šis “humānās iestādes” koncepts atdarina ikdienas dzīves ritmu un struktūru,"

1

sacīja arhitekti.

Iemiesojot skandināvu pieeju ieslodzījumam, "Anstalten" koncentrējas uz notiesātā sagatavošanu atgriešanai sabiedrībā ar jaunu darbu, dzīves prasmēm vai izglītību. Jaunā korekcijas iestāde rada progresīvas rehabilitācijas vidi, norādot uz arhitektūras spēku ietekmēt cilvēku uzvedību.

Četrdesmit cietuma kameras ir "slēgtas" un trīsdesmit sešas ir "atvērtas" saskaņā ar Grenlandes cietumu sistēmu, kas ļauj ieslodzītajiem turpināt mijiedarboties ar savām kopienām, apmeklēt ģimeni un darbu.

“Anstalten” cietums, kas atrodas kalnainā ainavā ar skatu uz Nūkas Kangerlua fjordu, tika veidots tā, lai nemanāmi saplūstu ar apkārtni un radītu ieslodzītajiem saikni ar dabu.

"Cieņa un gods ir dizaina pamatā, kas atspoguļojas līdz punktam starp cilvēkiem un iestādi, kā arī attiecībās starp ēku un unikālo dabu, kas to ieskauj," sacīja arhitekti.

Tas iespaidoja arī materiālu izvēli - bloki, kas apšūti ar izturīgo tēraudu un pacelti uz betona pjedestāliem, seko vietas kontūrām un neregulārajam līmenim.

Gājēju celiņi savieno atsevišķos kompleksa blokus, lai nodrošinātu zināmu garīgu un fizisku nošķiršanu starp dzīves un darba zonām.

"Kontrasts starp skaistumu un raupjumu bija galvenā tēma “Anstalten” dizaina izstrādē," sacīja arhitekti. "Mēs koncentrējāmies uz atvērtību, gaismu, uzskatiem, drošību un elastību un projektēšanas procesā iekļāvām vietējo, nacionālo kultūru."

Katrā dzīvojamajā blokā ir vairākas 12 kvadrātmetrus lielās istabās ar logiem un bez restēm, no kurām paveras skats pār cietuma betona sienu uz jūru un apkārtējo ainavu.

Panorāmas logs, kas aptver koplietošanas telpas garumu, ierāmē tālākus skatus, savukārt augstie logi kapelā paver skatu uz kalniem.

Uz augšu
Back