Jauns "scandinavian noir" romāns – "Nemaņa"

TVNET
CopyDraugiem X Whatsapp
Foto: Wikipedia.org

Populārās mūsdienu zviedru rakstnieces Kamillas Grebes jaunais romāns "Nemaņa" turpina "scandinavian noir" detektīvu tradīciju, atainojot mūsdienu Zviedriju kā valsti, kurā cilvēktiesību un labklājības pavēnī slepeni, bet aktīvi darbojas ēnu ekonomika ar saviem likumiem un kārtību.

Un tas vēl nav viss. Jauno tehnoloģiju ietekmē mainījušās cilvēku attiecības: bieži vien īstajai dzīvei ir maz sakara ar to, kura tiek rādīta sociālajos tīklos, un ir grūti saprast, kura no tām ir reālāka. Tā nu klusajā labklājības zemē izaug arī neiedomājami dīvaini cilvēki, noziedznieki, kuri jau gadiem izsprukuši sveikā…

Tieši tādu ļaužu ietekmē nokļūst astoņpadsmit gadus vecais Samuēls, puisis, kurš audzis ļoti reliģiozā vidē, mātes un vectēva pieskatīts, mīlēts un aprūpēts. Vieglu peļņu tīkojot, puisis iesaistās narkotiku tirdzniecībā. Dažādu apstākļu sakritību dēļ drīz vien viņu meklē gan policija, gan biedējošais narkotirgonis Igors. Aizbēdzis no vajātājiem, puisis atrod darbu kādā ģimenē šērās, kļūstot par paralizēta jaunieša pieskatītāju.

"Nemaņa"
"Nemaņa" Foto: publicitātes

Izmeklētājs Manfreds Ulsons piedzīvo traģēdiju – viņa mazā meitiņa cīnās par dzīvību. Manfreds jūtas sagrauts, taču, kad jūrā tiek atrasts ķēdēs satīts jauna puiša līķis, izmeklētājam nākas iesaistīties. Drīz vien pirmajam nelaiķim pievienojas vēl divi un izmeklēšana kļūst arvien sarežģītāka. Manfreds un viņa kolēģi nolemj vērsties pie Hannes, ar demenci sirgstošās, bet ģeniālās noziedznieku profila veidotājas, kuru viņas neparasto spēju dēļ policijā iedēvējuši par raganu…

Kamilla Grebe ir viena no zināmākajām mūsdienu zviedru kriminālromānu rakstniecēm. Viņas kriminālromāni tiek izdoti vairāk nekā 20 valstīs, tostarp Latvijā, visur gūstot lielus panākumus. Autores romāns “Mājdzīvnieks” tika atzīts par Gada labāko zviedru kriminālromānu, Gada labāko skandināvu kriminālromānu un saņēma Glass Key balvu (2018).

Latviešu valodā izdoti arī Kamillas Grebes romāni "Mājdzīvnieks" un "Ledus zem viņas kājām".

Pieejama arī e-grāmata.

No zviedru valodas tulkojusi Inga Grezmane.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu