Ar vakcināciju vien pandēmiju nav iespējams apturēt (21)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: AFP/SCANPIX

Lai apturētu koronavīrusa pandēmiju, nepietiek tikai ar vakcināciju; ir jāturpina valkāt maskas un jāievēro sociālā distance. Pie šāda secinājuma nonākuši zinātniskajā žurnālā „Nature Scientific Reports” publicētā raksta autori, kuru atziņas citē „The Hill”.

Pēc zinātnieku domām, tikai vairāku pasākumu kopums apturēs infekcijas izplatīšanos, kā arī novērsīs jaunu celmu rašanos. Turklāt, lai novērstu vīrusa mutācijas, ir jāvakcinē gandrīz visi cilvēki un pēc iespējas ātrāk.

„Dīvainā kārtā, ja tieši ar sociālo uzvedību saistītu cilvēku kontaktu veidošanas ierobežojumu mazināšana notika laikā, kad lielākā daļa iedzīvotāju jau bija vakcinēti, rezistenta vīrusa celma rašanās iespējamība ievērojami palielinājās,” brīdina autori.

Tomēr vienlaikus atklājās, ka straujš vakcinācijas temps samazina rezistenta koronavīrusa celma izveidošanās iespējamību.

Pamatojoties uz šiem datiem, eksperti mudina politiķus un vienkāršos cilvēkus

„apsvērt iespēju saglabāt pulcēšanās un kontaktu veidošanas ierobežojumus, kā arī uzvedību, kas samazina vīrusa izplatību visā vakcinācijas laikā”, tas ir, turpināt valkāt maskas, saglabāt sociālo distanci un izvairīties no masu pasākumiem.

„The Hils” atzīmē, ka "Nature" aprakstītos atklājumus apstiprina jauns ASV Slimību kontroles un profilakses centra (CDC) ziņojums, kurā teikts, ka

koronavīrusa "delta" celms ir ievērojami infekciozāks un izraisa smagāku slimības gaitu.

Pilnībā vakcinēti cilvēki var pārnest delta variantu tikpat viegli kā nevakcinētie, teikts ziņojumā. Vienlaikus CDC uzsver, ka tas neliecina par vakcīnu pret koronavīrusu neefektivitāti: pat inficējoties ar bīstamo "delta" celmu, vakcīna efektīvi aizsargā pret smagu Covid-19 slimības gaitu, ievērojami samazina hospitalizācijas iespējamību un nāvi no koronavīrusa.

Ziņojuma pamatā ir piektdien publicētie Masačūsetsas saslimstības dati. Tur Covid-19 uzliesmojuma laikā jūlijā trīs ceturtdaļas slimnieku iepriekš bija pilnībā vakcinēti pret koronavīrusu. Delta celms tika konstatēts 90% inficēto paraugu.

Jau ziņots, ka šīs nedēļas sākumā, ASV Slimību kontroles un profilakses centrs mainīja savu politiku, lai ieteiktu pilnībā vakcinētiem amerikāņiem valkāt maskas telpās, it īpaši, ja viņi atrodas apgabalos ar ievērojamu un lielu Covid-19 vīrusa pārnešanas varbūtību.

Komentāri (21)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu