Ap Āfrikas cūku mēra skarto saimniecību Vārves pagastā noteikta karantīnas zona (1)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Ilustratīvs foto
Ilustratīvs foto Foto: Dusan Petkovic/Shutterstock

Saistībā ar Āfrikas cūku mēra (ĀCM) konstatēšanu mājas cūku novietnē Ventspils novada Vārves pagastā ir noteikta karantīnas zona trīs kilometru rādiusā ap slimības skarto novietni, liecina Pārtikas un veterinārā dienesta (PVD) publiskotais rīkojums oficiālajā izdevumā "Latvijas Vēstnesis".

Karantīna ar aizsardzības zonu noteikta Ventspils novada Vārves un Piltenes pagastā, bet karantīna ar uzraudzības zonu noteikta Ventspils novada Vārves, Užavas, Piltenes, Tārgales un Ziru pagastā, proti, 10 kilometru rādiusā ap ĀCM skarto novietni.

Karantīnas laikā aizsardzības zonā cūku turētājiem vai īpašniekiem, tostarp nebrīvē audzēto savvaļas cūku turētājiem vai īpašniekiem aizliegts pārvietot cūkas no aizsardzības zonā esošām novietnēm, kur tās tiek turētas vismaz 40 dienas pēc attiecīgā rīkojuma publicēšanas "Latvijas Vēstnesī".

Transportēšanas aizliegums neattiecas uz cūku pārvietošanu novietnes robežās pa novietņu palīgceļiem, kā arī tranzītā pa autoceļiem vai dzelzceļu bez transportlīdzekļa apstāšanās un cūku kravas izkraušanas no ārpus aizsardzības zonas esošas novietnes uz aizsardzības zonā esošu kautuvi tūlītējai nokaušanai ar PVD valsts veterinārā inspektora izsniegtu atļauju.

Vienlaikus transportlīdzekļa īpašniekiem, kas iesaistīti cūku pārvadāšanā noteikts nekavējoties veikt transportlīdzekļu, ekipējuma, kuru izmanto cūku vai citu lauksaimniecības dzīvnieku pārvadāšanai, piesārņoto materiālu dezinfekciju pēc katra pārvadājuma, kā arī nodrošināt, ka transportlīdzeklis, kas tiek izmantots cūku pārvadāšanai, izbrauc no aizsardzības zonas tikai pēc transportlīdzekļa iztīrīšanas, dezinfekcijas un rakstiskas atļaujas saņemšanas no PVD valsts veterinārā inspektora.

Savukārt lauksaimniecības dzīvnieku īpašniekiem vai turētājiem karantīnas laikā aizliegts pārvietot citus lauksaimniecības dzīvniekus uz citu novietnes teritoriju vai ārpus tās bez PVD veterinārā inspektora atļaujas, veikt atbilstošus higiēnas pasākumus, lai nepieļautu ĀCM ierosinātāja izplatīšanos.

Personai, kuras rīcībā ir informācija par mirušu vai slimu cūku, nekavējoties noteikts ziņot par to PVD.

Tāpat personām aizliegts izvest cūku olšūnas, embrijus un kuiļu spermu no aizsardzības zonā esošas novietnes.

Rīkojumā arī noteikts, ka personām aizliegts izvest svaigu savvaļas vai mājas cūku gaļu, malto gaļu, gaļas izstrādājumus un gaļas produktus, kas satur savvaļas vai mājas cūku gaļu, kas iegūta aizsardzības zonā, izņemot, ja mājas cūku gaļa ir iegūta atbilstoši attiecīgo Ministru kabineta noteikumu prasībām un produkcija tiek marķēta ar rombveida veselības vai identifikācijas marķējumu.

Personām aizliegts laist pārtikas apritē svaigu mājas un savvaļas cūkas gaļu, kas iegūta aizsardzības zonā, izņemot, ja mājas cūku gaļa ir iegūta atbilstoši Ministru kabineta noteikumu prasībām, un produkcija tiek marķēta ar rombveida veselības vai identifikācijas marķējumu. Vienlaikus noteikts nodrošināt no uzraudzības zonas visu sugu dzīvnieku gaļu vai gaļas produktu izsekojamību.

Jebkurai personai, kura ierodas vai atstāj aizsardzības zonā esošu cūku novietni, jāveic atbilstoši higiēnas pasākumi, lai nepieļautu ĀCM ierosinātāja izplatīšanos, kā arī personām aizliegts rīkot uzņēmīgo dzīvnieku izstādes, tirgu vai citus masu pasākumus.

Ja karantīnas aizsardzības un uzraudzības zonās noteiktie ierobežojumi ilgst vairāk par 40 dienām, jo tiek novēroti slimības uzliesmojumi citur, personām būs atļauts pārvietot cūkas no novietnes uz PVD noteiktu aizsardzības un uzraudzības zonās esošu kautuvi tūlītējai nokaušanai, saskaņojot ar PVD teritoriālās struktūrvienības valsts vecāko veterināro vai vecāko pārtikas inspektoru.

Tāpat pēc 40 dienām būs atļauts pārvietot iegūto svaigo gaļu pārstrādei uz gaļas pārstrādes uzņēmumu, saskaņojot ar PVD teritoriālās struktūrvienības valsts vecāko pārtikas inspektoru, kā arī pārvietot pārtikā neizmatojamos cūku izcelsmes blakusproduktus uz atzītu dzīvnieku blakusproduktu pārstrādes uzņēmumu vai citu ar PVD saskaņotu vietu iznīcināšanai.

Vienlaikus pēc minētā laika perioda būs atļauts pārvietot cūkas uz citu attiecīgajā zonā esošu novietni, saskaņojot ar PVD teritoriālās struktūrvienības valsts vecāko veterināro inspektoru.

Jau ziņots, ka Ventspils novada Vārves pagasta saimniecībā "Oši" jūlija beigās tika konstatēts ĀCM uzliesmojums mājas cūkām. Minētajā saimniecībā "Oši" ir 1762 cūkas.

Šis Latvijā ir pirmais šogad reģistrētais ĀCM uzliesmojums mājas cūku novietnē.

Iepriekš Latvijā ĀCM uzliesmojums mājas cūkām bija 2020.gada 17.jūlijā Skrundas novadā.

Komentāri (1)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu