Lietuvā nevakcinētajiem iedzīvotājiem varētu tikt noteikti stingrāki ierobežojumi (3)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Viļņa, Lietuva. Ilustratīvs foto
Viļņa, Lietuva. Ilustratīvs foto Foto: Michele Ursi, Shutterstock.

Lietuvas valdība trešdien atbalstījusi priekšlikumu par stingrāku ierobežojumu noteikšanu personām, kas nav vakcinējušās vai pārslimojušas Covid-19 vīrusu. 

Oficiāli pieņemt lēmumu par ierobežojumiem valdība plāno tuvākajā laikā, un tas varētu notikt jau pirmdien, valdības sēdē sacīja premjerministre Ingrīda Šimonīte.

Valdība plāno, ka pirmie ierobežojumi stāsies spēkā pēc lēmuma pieņemšanas un būs saistīti ar to, cik Covid-19 slimnieku tiek ārstēti slimnīcās. Savukārt galvenie ierobežojumi būs spēkā no 13.septembra.

"Daži ierobežojumi stāsies spēkā tuvākajā laikā, daži - vēlāk, taču starplaikā esošās dažas nedēļas ir pietiekami ilgs laiks cilvēkam, lai vakcinētos, lai izveidotos imunitāte," uzsvēra Šimonīte.

Lēmuma projekts paredz, ka tiem, kuriem nav "iespēju pases", būs atļauts iepirkties tikai nelielos veikalos, viņi nedrīkstēs apmeklēt pasākumus iekštelpās un sabiedriskās ēdināšanas iestādes, frizētavas un skaistumkopšanas salonus. Viņi arī nedrīkstēs izmantot sabiedrisko transportu.

"Iespēju pase" ir dokuments digitālā vai papīra formātā, kas apliecina, ka cilvēks ir vakcinēts pret Covid-19, pārslimojis šo slimību vai arī viņam pēdējo 48 stundu laikā bijis negatīvs Covid-19 testa rezultāts.

Pakalpojumi, veikali, tirdzniecības un izklaides vietas, restorāni, kafejnīcas, bāri, spēļu saloni, komerciālie un nekomerciālie kultūras, izklaides sporta pasākumi, svētki, gadatirgi, festivāli un citas cilvēku masu pulcēšanās vietas no 13.septembra būs pieejamas tikai cilvēkiem, kam ir "iespēju pase", kā arī bērniem līdz 16 gadu vecumam.

Savukārt cilvēkiem, kam nav "iespēju pases", iespējas apmeklēt sabiedriskās vietas būs ierobežotas. Viņi drīkstēs iepirkties tikai pārtikas veikalos, aptiekās, optikas veikalos, ja šīm tirdzniecības vietām ir atsevišķa ieeja no āra vai ja tās atrodas tirdzniecības centros, un ja to tirdzniecības platība nepārsniedz 1500 kvadrātmetru.

Paredzēts arī, ka attiecībā uz tiem, kam ir "iespēju pase", paliks spēkā prasības par distancēšanos un masku valkāšanu, savukārt tiem, kuriem ir iespēju pase", tiks ieteikts distancēties un valkāt maskas, bet tas nebūs jādara obligāti.

Ierobežot pakalpojumu sniegšanu tiem, kuriem nav "iespēju pases", plānots divos posmos: viens būs saistīts ar slimnīcās esošo Covid-19 slimnieku skaitu, šajā periodā būs atļauts apmeklē frizētavas, skaistumkopšanas salonus un pasākumus ārtelpās, bet no 13.septembra šis saraksts tiks saīsināts.

Pirmie ierobežojumi sāks darboties, kad slimnīcās būs 250 Covid-19 pacienti. Pašlaik Lietuvas slimnīcās tiek ārstēti 200 Covid-19 pacienti.

No 13.septembra tiem, kam nebūs iespēju pases, būs atļauts tikai pasūtīt sīkā remonta pakalpojumus, ja kontakts turpinās ne ilgāk par 15 minūtēm, saņemt veterinārmedicīnas pakalpojumus, apmeklēt muzejus un izstādes, kā arī bibliotēkas, bet tikai lai nodotu vai saņemtu grāmatas. Varēs saņemt tikai neatliekamos veselības aprūpes pakalpojumus, kā arī sociālos pakalpojumus.

Savukārt sarakstā vairs nebūs frizētavu un skaistumkopšanas pakalpojumu, sabiedriskā transporta pakalpojumu, kā arī pasākumu ārtelpās.

Komentāri (3)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu