Uz Krievijas parlamenta vēlēšanām tomēr netiks sūtīti EDSO novērotāji (12)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Ilustratīvs foto
Ilustratīvs foto Foto: KIRILL KUDRYAVTSEV / AFP

Eiropas Drošības un sadarbības organizācija (EDSO) nesūtīs novērotājus uz parlamenta vēlēšanām Krievijā, jo Maskava noteikusi ierobežojumus novērotāju skaitam.

EDSO Demokrātisko institūciju un cilvēktiesību biroja vadītājs Mateo Mekači pauda nožēlu par to, ka EDSO novērotāji nevarēs būt klāt Krievijas vēlēšanās, bet uzsvēra, ka ir būtiski, lai organizācija pati varētu noteikt novērotāju skaitu.

"Krievijas varasiestāžu uzstājība ierobežot novērotāju skaitu, kurus mēs varētu nosūtīt (..), diemžēl padarīja šodienas soli neizbēgamu," paziņoja Mekači.

EDSO paziņoja, ka Krievija ir uzaicinājusi EDSO novērotājus uz vēlēšanām, kas plānotas no 17. līdz 19.septembrim, bet noteikusi, ka novērotāju skaits nedrīkst pārsniegt 60. Krievija savu lēmumu pamatoja ar epidemioloģisko situāciju valstī.

EDSO savukārt uzskata, ka pašlaik nekādi ar pandēmiju saistīti ieceļošanas ierobežojumi vai noteikumi par darbību un pārvietošanos valstī neliedz pilnvērtīgas vēlēšanu novērošanas misijas nosūtīšanu.

Organizācija uzsvēra, ka viņu institūcijas ir gatavojušās ievērot jebkādus ierobežojumus, kas saistīti ar pandēmiju, un piebilda, ka pandēmijas laikā novērotāji jau ir veikuši sekmīgas misijas citās valstīs.

EDSO norādīja, ka Krievijas varasiestādes nav sniegušas pietiekamus paskaidrojumus par to, kāpēc jāierobežo novērotāju skaits, ja iespējams ievērot citus preventīvos pasākumus, lai ierobežotu vīrusa izplatīšanos.

EDSO Demokrātisko institūciju un cilvēktiesību birojs aplēsis, ka Krievijas vēlēšanu novērošanai būs nepieciešami kopumā 500 ilgtermiņa un īstermiņa novērotāji.

Komentāri (12)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu