Mūsdienu lībiešu oriģinālmūzikas projekts izdod pirmo singlu (1)

TVNET
CopyDraugiem X Whatsapp
Elīna Ose
Elīna Ose Foto: publicitātes

Mūsdienu lībiešu oriģinālmūzikas projekts "Kuolm randõ/Trīs krasti" izdod pirmo singlu "Seļļizt nemē mēg/Tādi kā mēs" ar Valta Ernštreita dzeju. Šīs idejas pirmssākumi meklējami mākslinieku vēlmē mūsdienu lībiešu dzeju ietērpt šodienas oriģinālmūzikā.

Mūziķu sastāvu vieno interese par akadēmiskās, džeza un pasaules mūzikas nokrāsām. Tā ir kamermūzika, kurai piemīt dažādu skaņu nianses un noskaņu slāņi, kas atrodas robežstāvoklī starp jaunu muzikālu apvāršņu atklāšanu un tradicionālu kanonu ievērošanu. Projekta “Kuolm randõ/Trīs krasti” mākslinieciskā vadītāja, dziedātāja un mūzikas autore Elīna Ose par jauno singlu stāsta, ka, Ernštreita dzejas un lībiešu krasta iedvesmota, vēlējusies iedzīvināt spēcīgo stāstu par lībiešiem mūsdienīgā kamermūzikā un veltīt to saviem iedvesmotājiem un skolotājiem – Ērenštreitu/Ernštreitu dzimtai, kā arī visai lībiešu saimei.

Elīna Ose
Elīna Ose Foto: publicitātes

Lībiešu valoda ir Latvijas pirmiedzīvotāju valoda, kas iekļauta UNESCO pasaules apdraudēto valodu atlasā kā kritiski apdraudēta valoda. Dziesma ir iespēja pietuvoties valodai, iepazīt tās skanīgumu, lietot to, saglabāt un aiznest līdz plašākam klausītāju lokam.

Dzejnieks Valts Ernštreits saka: "Dzejolis "Seļļizt nemē mēg" tapis kā pārdomas par lībiešu spēju neapstāties, bet aizvien turpināt iet tālāk, lai cik neskaidrs reizēm šķistu ceļš, par viņu spēju kā nezālēm atkal un atkal izdīgt pat tad, kad šķiet, ka nekādu lībiešu vairs nav. Šobrīd dzejolis pārtapis dziesmā, kas ir gan tikpat sarežģīta, gan vienkārša kā šis lībiešu ceļš cauri gadsimtiem." 

Valts Ernštreits.
Valts Ernštreits. Foto: Täpsustamisel Erakogu

Singls ir muzikāls sveiciens, gaidot Lībiešu svētkus Mazirbē, kas katru gadu notiek augusta pirmās nedēļas nogalē. Singls ir arī pirmais muzikālais vēstnesis no projekta topošā studijas albuma.

Dziesmas ierakstā piedalījās: Elīna Ose (vokāls), Staņislavs Judins (kontrabass), Austris Kalniņš (taustiņinstrumenti) un Ernests Mediņš (sitaminstrumenti). Ieraksts tapis sadarbībā ar Latvijas Izpildītāju un producentu apvienības (LaIPA) stipendijas atbalstu.

Noklausies dziesmu!

Dziesma tiks pirmatskaņota ar instrumentālo grupu, stīgu kvartetu JUNO un Saulkrastu jaukto kori "Anima|  7. augustā Mazirbē Lībiešu svētkos. Dzejolis “Seļļizt nemē mēg/Tādi kā mēs”, no tāda paša nosaukuma 2019. gadā izdotā Valta Ernštreita bilingvālā dzejas krājuma, ir iedvesmas avots ne tikai dziesmai, bet arī idejai par koncertprogrammu “Kuolm randõ/Trīs krasti”, kas pirmo reizi kā eksperimentāls projekts – lībiešu valodas iedzīvināšana kamermūzikā – tika atskaņots starptautiskajā konferencē Livonica 2019 Latvijas Universitātes Lībiešu institūtā un pilnā versijā veiksmīgi pirmatskaņots Lībiešu kultūras dienās 2020. gada 10. oktobrī Ventspils koncertzālē "Latvija". Projekta “Kuolm randõ/Trīs krasti” koncertprogramma būs klausāma 12. augustā plkst. 20.30 Zvejniekciemā pie Aģes ietekas jūrā un 19. novembrī Mazirbē Lībiešu karoga svētkos Lībiešu tautas namā.

Komentāri (1)CopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu