VDD neizslēdz iespēju, ka Baltkrievija mēģinās ietekmēt opozicionāru darbību arī Latvijā (8)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Aleksandrs Lukašenko
Aleksandrs Lukašenko Foto: Maxim Guchek/AP/Scanpix

Šobrīd nevar izslēgt iespēju, ka Baltkrievijas valdība centīsies ietekmēt baltkrievu opozicionāru darbību arī Latvijā, norāda Valsts drošības dienests (VDD).

Latvijas specdienesti jau savos pagājušā gada darbības publiskajos pārskatos brīdināja, ka pieaugs Baltkrievijas Valsts drošības komitejas (VDK) aktivitātes, vācot izlūkošanas informāciju par baltkrievu kopienu un tiem baltkrieviem, kas uz Latviju pārcēlušies režīma represiju dēļ.

Šonedēļ VDD atzina, ka dienests atbilstoši savai kompetencei vērtē Baltkrievijā notiekošo politisko un sabiedrisko procesu ietekmi uz Latvijas iekšējo drošību.

VDD rīcībā esošā informācija liecina, ka Baltkrievijas specdienestu interešu lokā ir arī Latvijā dzīvojošo baltkrievu kopienas attieksme pret Baltkrievijā valdošo režīmu un notiekošajiem protestiem, līdz ar to nevar izslēgt potenciālus mēģinājumus kontrolēt vai ietekmēt opozicionāri noskaņotu Baltkrievijas pilsoņu aktivitātes Latvijā.

VDD īsteno atbilstošus pasākumus risku identificēšanai un mazināšanai, taču plašākus komentārus patlaban nesniegs.

Iekšlietu ministre Marija Golubeva (AP) aģentūrai LETA teica, ka patlaban nav indikāciju, ka Latvijā patvērumu radušajiem Baltkrievijas opozicionāriem būtu pastiprināti draudi. Šādu indikāciju gadījumos ministre ir pārliecināta, ka drošības iestādes un policija atbilstoši rīkosies un pastiprinās drošības pasākumus.

Jau ziņots, ka Kijevā nesen pazuda baltkrievu aktīvists Vitālijs Šišovs, kurš vēlāk tika atrasts pakārts parkā.

Policija norādīja, ka sekos visiem pavedieniem, un pieļauj, ka varētu būt notikusi slepkavība, kas maskēta kā pašnāvība.

Šišova personiskās mantas un mobilais telefons atrasts pie līķa.

26 gadus vecais Šišovs vadīja nevalstisko organizāciju "Baltkrievu nams Ukrainā", kas sniedz palīdzību baltkrieviem, kuri aizbēguši no represijām savā valstī.

Šišova draugi stāstīja, ka pēdējā laikā viņš ticis izsekots.

"Baltkrievu nams Ukrainā" vainoja Šišova nāvē Baltkrievijas prezidenta Aleksandra Lukašenko režīmu.

"Nav šaubu, ka tā ir čekistu plānota operācija, lai likvidētu baltkrievu, kas radīja patiesus draudus režīmam," paziņoja organizācija.

Šišovs pārcēlās uz Ukrainu 2020.gada rudenī, baidoties par savu drošību, jo Baltkrievijā bija iesaistījies protestos pret Lukašenko režīmu, un palīdzēja nodibināt "Baltkrievu namu Ukrainā".

Organizācija norādīja, ka Šišovs bija iesaistīts visās organizācijas aktivitātēs, sākot no palīdzības tautiešiem darba meklējumos un beidzot ar protestu organizēšanu.

Organizācija atklāja, ka vairākkārt saņēmusi brīdinājumus par iespējamajām "provokācijām, tostarp nolaupīšanu un iznīcināšanu".

Komentāri (8)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu