Pūces debijas spēlfilma “Bedre” plūc laurus starptautiskā kinofestivālā Krievijā

TVNET
CopyDraugiem X Whatsapp
Daces Pūces "Bedre"
Daces Pūces "Bedre" Foto: Janis Deinats

Režisores Daces Pūces pilnmetrāžas debijas spēlfilma "Bedre" saņēmusi XVII starptautiskā kinofestivāla "Baltijas debijas" galveno balvu jeb Grand Prix nominācijā "Labākā filma". Šis ir jau otrais augstākais novērtējums, ko saņēmusi filma.

Pirmo Grand Prix kā labākā pilnmetrāžas spēlfilma tā saņēma pagājušajā gadā 62. Lībekas kinofestivālā Vācijā, vienlaikus kļūstot par pirmo filmu no Latvijas, kas festivāla vēsturē saņem galveno balvu. Pirmizrādi Latvijā filma “Bedre” piedzīvos jau šā gada rudenī.

XVII starptautiskais filmu festivāls "Baltijas debijas" (Балтийские дебюты) norisinājās no 24. līdz 29. jūlijam Krievijā, Kaļiņingradas apgabalā, Svetlogorskā. Festivāla konkursa programmās “Starptautiskais konkurss”, “Krievijas debijas” un “Gada pirmizrādes” kopumā tika izrādītas 26 pilnmetrāžas filmas. Tāpat festivālā tika demonstrētas arī aptuveni 40 animācijas filmas. Kopumā aizvadīti 78 filmu seansi.

Filma tika izrādīta "Starptautiskā konkursa" ietvaros, kur līdztekus tai startēja vēl vienpadsmit filmas no Somijas, Lietuvas, Vācijas, Dānijas, Norvēģijas, Polijas, Krievijas, Zviedrijas un Igaunijas.

“Esmu patiesi saviļņota par līdzšinējiem filmas panākumiem, jo katra piedzīvotā atzinība ir īpašs notikums. Man ir patiess prieks, ka filmas stāsts ir uzrunājis un aizrāvis jau tik daudz skatītāju pasaulē, tāpēc ar nepacietību gaidu, kad filma tiks izrādīta arī Latvijā. Es ļoti gaidu Latvijas skatītāju vērtējumu un ceru, ka viņiem filma patiks tikpat ļoti kā citiem,”

norāda filmas režisore Dace Pūce.

Dace Pūce
Dace Pūce Foto: Jānis Škapars/TVNET

Pirmizrādi Latvijā filma "Bedre" piedzīvos jau šā gada rudenī, bet līdztekus tam paredzētas dalības vēl citu valstu kinofestivālos.

Filma, kas tapusi pēc Janas Egles stāstu motīviem, stāsta par desmitgadīgo Markusu, kuram jāpielāgojas jaunai dzīvei laukos pie omes. Pēc incidenta ar kaimiņu meiteni Emīliju ciema iedzīvotāji uz zēnu sāk lūkoties ar neiecietību un aizdomām, līdz nejaušības rezultātā Markuss patvērumu un draudzību rod pie noslēpumainā vientuļnieka Jūrnieka, kurš dzīvo meža nomalē. Kā uzsver filmas autori, filma ir mūsu sabiedrības šķērsgriezums, skarot vairākas mūsdienās aktuālas tēmas: bērni, kas aug bez vecākiem un saskaras ar emocionālu vardarbību, savstarpēja iecietība, atvērtība pret citādo.

Foto no filmēšanas aizkulisēm:

Režisores Daces Pūces debijas spēlfilma pulcējusi izcilu aktieru ansambli: filmā piedalās Dace Eversa, Indra Burkovska, Inese Kučinska, Aigars Vilims un Egons Dombrovskis, un viena no lomām uzticēta godalgotajai Polijas aktrisei Agatai Buzekai. Savukārt desmitgadīgā Markusa lomā iejuties jaunais aktieris Damirs Onackis. Filmas radošajā komandā ir scenārija autori Dace Pūce, Monta Gāgane un Pēteris Rozītis, operators Gatis Grīnbergs, māksliniece Laura Dišlere, montāžas režisors Jussi Rautaniemi, producentes Kristele Pudane un Elīna Jozauska. Filmas mūzikas autors ir Valters Pūce, mūzikas mikss — Normunds Šnē, skaņu režisors — Varis Kurmiņš. Mūzikas ierakstā piedalījās “Sinfonietta Rīga” mūziķi un Rīgas Doma zēnu koris Mārtiņa Klišāna vadībā. Filmā skan arī dāņu komponistes Cecīlijas Noeras (Cecilie Noer) skaņdarbs "Ouvre". Filma tapusi ar Nacionālā kino centra finansiālu atbalstu. Latvijā to izplata kinoprojekts “Spektrs”, izplatītājs ārvalstīs — “TVCO”.

Kadri no Daces Pūces filmas "Bedre" :

Sižets Krievijas televīzijā (krievu val.)

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu