Eksperts: ST tiesnesim nav jābūt "ideoloģiskam komisāram" (14)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Latvijas Republikas Satversmes Tiesa.
Latvijas Republikas Satversmes Tiesa. Foto: Latvijas Republikas Satversmes Tiesa

Satversmes tiesas (ST) tiesnešu izvēlē jādomā par konkrētā cilvēka pienesumu ST, jo tiesnesiem nav jābūt "ideoloģiskam komisāram", sacīja konstitucionālo tiesību eksperts Edgars Pastars.

Pastars uzsvēra, ka, neskatoties uz to, ka šis process vienmēr bijis politisks, tas nedrīkst palikt tikt politisks, ka potenciālo tiesneša kandidātu, ņemot vērā viņa ideoloģiju, atlasa pēc tā, kā viņš lems vai sola lemt konkrētās lietās.

"Tiesnešu neatkarības princips ir svarīgs arī virzīšanas procesā, un svarīgi, kā tas izskatās," pauda eksperts.

"Latvijai nevajadzētu "spēlēt" ASV," sacīja eksperts, uzsverot, ka Latvijai atšķirībā no ASV nav tik strikti novilktas ideoloģiskās līnijas, kā arī nav tik liela juristu kapacitāte, no kuriem izvēlēties, un ST nemaz nav tik daudz lietu, kuras tiek skatītas uz ideoloģiskās bāzes.

Viņš pieļauj, ka tuvākajā laikā fundamentālu lietu par viendzimuma pāru aizsardzību ST nebūs. "Jāvērtē personas kvalifikācija un īpaši tas, ko konkrēts tiesnesis varētu pienest ST darbam, nevis uztvert viņu kā "ideoloģisko komisāru"," norādīja Pastars.

Jau vēstīts, ka pašlaik ST tiesneša amatam ir izraudzīti trīs potenciālie kandidāti, un gala lēmums par izvirzīto kandidātu būs zināms jau šonedēļ, intervijā Latvijas Radio raidījumam "Krustpunktā" sacīja tieslietu ministrs Jānis Bordāns (JKP).

Viņš norādīja, ka šoreiz ST tiesneša kandidāts tiek izvirzīts no Ministru kabineta, un atbildīgs par šo virzīšanu ir tieši tieslietu ministrs.

Bordāns neizslēdz iespēju, ka, vērtējot izvirzīto kandidātu Saeimā, Jaunās konservatīvās partijas (JKP) Saeimas deputāti varētu ņemt vērā arī izvirzītā kandidāta politisko ideoloģiju.

Iepriekš Latvijas Televīzijas (LTV) raidījumā "Panorāma" tika vēstīts, ka ST tiesneša amatam varētu tikt virzīta Valsts prezidenta padomniece Irēna Kucina.

Šomēnes beidzas ST priekšsēdētājas Sanitas Osipovas pilnvaras, un kandidāts vakantajam amatam jāizvirza valdībai. Osipova turpinās pildīt ST tiesneša un ST priekšsēdētāja amata pienākumus līdz jaunā tiesneša svinīgajai apstiprināšanai Rīgas pilī.

Tieslietu ministrija bija lūgusi atzinumu par iespējamo kandidatūru vairākām institūcijām, savukārt Valsts prezidents Egils Levits vēstulē ministrijai pauda atbalstu Kucinas kandidatūrai.

AT priekšsēdētājs Aigars Strupišs LTV apstiprināja, ka ieteicis amatam virzīt jau agrāk apspriestas kandidatūras - Inesi Nikuļcevu un Inesi Lībiņu-Egneri, kurām gan iepriekš neizdevās gūt atbalstu kļūšanai par ST tiesnesēm.

Komentāri (14)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu