Bezvadu austiņas kā stila aksesuārs

Jānis Vēvers
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Publicitātes foto

Pirms dažiem gadiem mūzikas cienītāji bija nepatīkami pārsteigti par viedtelefonu ražotāju lēmumu likvidēt jaunajās ierīcēs ierasto 3,5 milimetru pieslēgvietu. To pašu, kurā gadiem ilgi tika sprausts austiņu vads. Ražotāji aizbildinājās ar vietas taupīšanu, melomāni kratīja dūres pret debesīm un lādējās, ka Bluetooth savienojums nav gana uzticams, lai kvalitatīvi un stabili nogādātu dziesmas no tālruņa uz ražotāju rekomendēto risinājumu – bezvadu austiņām.

Padusmojās, padusmojās un pieklusa. Kā tas dzīvē nereti notiek, laiks visu salika pa vietām. Katra nākamā bezvadu austiņu paaudze pārspēja iepriekšējo, un šobrīd uz ielas jau vairāk “acīs krīt” tie lietotāji, no kuru ausīm karājas vadi, nevis nemanāmo bezvadu ieaušu lietotāji. Arī ražotājus vairs nenodarbina doma, kā pārliecināt pircējus pāriet uz modernāku risinājumu, bet gan kā pārspēt vienam otru cīņā par patērētāju uzmanību. Un te nu katram ir savi ieroči. Ja vieni cenšas padarīt ieaušus pēc iespējas mazākus un vieglākus, tad Sony “spiež” uz skaņas kvalitāti, pat ja jāupurē izmērs.

Foto: Publicitātes foto

Tas bija labi redzams sērijas iepriekšējā modelī WF-1000XM3. Ieauši radīja patiešām labu mūziku, taču savdabīgā dizaina dēļ bija tik lieli, ka izlīda krietni ārpus ausīm un pie straujākām kustībām krita ārā. Jaunajā modelī WF-1000XM4 dizains ir pilnībā pārstrādāts un rezultāts ir krietni labāks.

Izmērs sarūk

Pārmaiņas sākas jau ar uzlādes kārbiņu. Tā ir par 40% kompaktāka, “nokritusies svarā” no 76,5 gramiem līdz 41,1 gramam, un “tuvāka dabai”. Proti, vizuāli un pēc taustes tā drīzāk atgādina jūras pulētu oli. Sony gan kārbiņai, gan pašu austiņu korpusam izmantojuši ļoti interesantu papīra maisījumu, kas ir ciets kā plastmasa, taču videi draudzīgāks. Šis ir liels lēciens prom no iepriekšējā modeļa glamūrīgā futrāļa dizaina ar zelta krāsas vāciņu.

Foto: Publicitātes foto

Pašus ieaušus nekādi nevar uzskatīt par maziem, taču to āriene ir prasmīgi pielāgota auss formai. Piemeklējot atbilstošākos no komplektā iekļautajiem trīs izmēru mīkstajiem uzgaļiem un iestiprinot ieaušus gliemežnīcā, tie turas ļoti labi. Ierastā silikona vietā Sony izmanto mīkstākas, padevīgākas putas, kas klātas ar poliuretānu. TVNET izmēģinājumu nedēļās ieauši neizkrita ne spēcīgi purinot galvu, ne braucot ar velosipēdu, ne pat lēkājot batutā. Tas nudien iedrošina. Stabilā “ielipšana” auss skrimšļa rakstā arī samazina vēlmi ik pa laikam piekārtot un nostiprināt 7,4 gramus smago skaļruni. Tā ir ķēpīgākā daļa, jo WF-1000XM4 skārienjutīgā daļa klāj gandrīz visu virsmu un ir centa monētas izmērā. Izvairīties no pieskaršanās tai ir ļoti grūti.

Interesanta dizaina iezīme ir spīdīgais uz āru vērstais mikrofons. Vairākums ražotāju šādas detaļas cenšas apslēpt, turpretī Sony vara krāsas gredzenu padarījuši ļoti uzkrītošu. Tā noteikti ir modeļa galvenā atpazīšanas zīme. Par laimi, mikrofons neizlien ārpus pārējā korpusa, neķeras aiz kapuces un lietošanas komfortu nemazina. Jāpiebilst, ka jaunais modelis arī saņēmis IPX4 mitruma noturības sertifikāciju, kas ir vēl viens pluss salīdzinājumā ar priekšgājēju. Tas ar lietus lāsēm un šļakatām pavisam nedraudzējās.

Bez liekiem trokšņiem

Prāvajam mikrofonam piemīt ne vien estētiska loma, bet arī funkcionāla. Tā uzdevums ir uztvert ārējos trokšņus, mērīt tos un piemērot aktīvo trokšņu slāpēšanu. Vai arī pastiprināt skaņas, lai varētu sarunāties, neizņemot ieaušus. Turklāt pārslēgšanās uz Quick Attention notiek automātiski. Atliek lietotājam ierunāties balsī, lai ieauši mainītu režīmu un sāktu pastiprināt apkārtējās skaņas. Pastiprināšanas efekts ir pat ļoti jūtams, jo balss skan nevis no pāris metru attāluma, bet gan tieši pie ārējās auss ejas. Līdz ar to vārdi saklausāmi skaidrāk, jo īpaši tad, ja ārā šalko vējš vai traucē mašīnu rūkoņa uz ielas.

Arī ar pārējiem skaņas darbiem WF-1000XM4 tiek galā perfekti. Jau priekšgājējs saņēma jūsmīgas speciālistu atsauksmes par skaņas kvalitāti. Jaunais modelis ir audzis vēl tālāk, uzlabojot arī trokšņu slāpēšanu un telefonsarunu tīrību.

Īpaši jāizceļ tieši trokšņu slāpēšana. Nebūs melots apgalvojot, ka Sony rīcībā ir viena no labākajām, noslīpētākajām sistēmām, kāda šobrīd pieejama bezvadu ieaušiem. WF-1000XM4 faktiski pilnībā izslēdz ielas trokšņus, ļaujot nodoties tikai un vienīgi mūzikas baudīšanai. To var labi just, ieslēdzot un izslēdzot slāpēšanas sistēmu. Kad tā ir ieslēgta, jābūt patiesi spēcīgam audiālam traucēklim, lai izlauztos cauri šai japāņu veidotajai aizsardzībai un sasniegtu ausi.

Tīrākas sarunas

Trokšņu slāpēšana pozitīvi atsaucas arī uz telefonsarunām un videozvaniem. No tām tiek izskaustas liekās skaņas un dzirdamība ir patīkami tīra. Pie tam lietotājs ieaušos dzird pats sevi un tādējādi var kontrolēt, cik skaļi runā. Trokšņainā vidē nereti ir grūti novērtēt savas balss spēku, tādēļ cilvēki mēdz bez vajadzības kliegt telefonā.

Foto: Publicitātes foto

Runājot par mūzikas kvalitāti, liela loma ir ne vien pašiem ieaušiem, bet arī Headphones Connect lietotnei. Tajā bez informācijas par akumulatora stāvokli arī pieejams iespējām visnotaļ bagāts ekvalaizeris. Kā ierasts, tajā var izvēlēties jau gatavus režīmus, kā arī izveidot savu manuāli. Lai kuru režīmu izvēlētos, iepriecina skaņas dzidrums un skanējuma plašā amplitūda. Ieauši spēj izcelt vokālu, augšējās notis vai pat paducināt basus, kas tik maziem skaļruņiem nemaz nav viegli izdarāms. Turklāt skaņa ir patiešām skaļa. Rokmūzikas koncertieraksti pat var apdullināt.

Mūzika cauru diennakti

Nākamais patīkamais jaunums ir baterijas darbības laiks. Ar vienu uzlādi līdz 8 stundām ar aktivizētu trokšņu slāpēšanu un 12 stundām bez. Tas ir vairāk nekā vairumam konkurentu. Turklāt kārbiņā ir enerģijas krājumi vēl 16 stundām, tā ka diennakti bez uzlādes vada var dzīvot mūzikā. Jauks bonuss ir arī ieaušu papļāpāšana. Ieliekot tos ausīs, WF-1000XM4 piemīlīgā sievietes balsī paziņo, ka savienojums ar telefonu ir izveidots un austiņas ir pilnībā uzlādētas. Tā teikt – viss sagatavots lietošanai.

Nobeigumā jāsecina, ka Sony WF-1000XM4 ir ļoti kvalitatīvas, tehniski noslīpētas bezvadu austiņas. Uz vispārējā līdzīgu produktu cenu fona 280 eiro varētu šķist padārgi, taču par to saņemam tiešām augstvērtīgu skaņas kvalitāti, vienu no labākajām trokšņu slāpēšanas sistēmām un ilgu baterijas darbības laiku.

Raksts tapis sadarbībā ar Sony pārstāvniecību Latvijā

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu