Mūžībā aizgājis atjaunotās Latvijas AT pirmais priekšsēdētājs, advokāts Gvido Zemrībo

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Neatkarīgās Latvijas Republikas Augstākās tiesas pirmais priekšsēdētājs, zvērināts advokāts Gvido Zemribo piedalās "Dienas Bizness" redkolēģijas sanāksmē.
Neatkarīgās Latvijas Republikas Augstākās tiesas pirmais priekšsēdētājs, zvērināts advokāts Gvido Zemribo piedalās "Dienas Bizness" redkolēģijas sanāksmē. Foto: Ieva Čīka/LETA

88 gadu vecumā mūžībā devies zvērināts advokāts Gvido Zemrībo, kurš bija pirmais Augstākās tiesas (AT) priekšsēdētājs pēc Latvijas neatkarības atjaunošanas, liecina Tieslietu ministrijas "Facebook" kontā publicētā līdzjūtība aizgājēja tuviniekiem.

Saskaņā ar aģentūras LETA arhīvu, 1932.gada 26.decembrī dzimušais Zemrībo 1956.gadā beidzis Latvijas Valsts universitātes (LVU) Juridisko fakultāti un tajā pašā gadā sācis strādāt par advokātu Rīgas 1.juridiskajā konsultācijā. Vēlāk viņš bijis Valsts Arbitrāžas arbitrs LPSR Ministru Padomē, bet 1960.gadā kļuvis par docentu LVU.

1961.gadā Zemrībo kļuvis par Padomju Savienības komunistiskās partijas biedru, tajā pašā gadā sācis strādāt par LPSR AT locekli, šajā amatā aizvadot desmit gadus. Pēc tam 14 gadus Zemrībo bijis AT priekšsēdētāja vietnieks un Civillietu kolēģijas priekšsēdētājs.

Par AT priekšsēdētāju Zemrībo kļuvis 1985.gadā un šo amatu saglabājis, arī mainoties valsts varai.

Laika gaitā Zemrībo ieņēmis vairākus citus amatus, tostarp 1985.gadā kļuvis par LPSR Augstākās Padomes deputātu, bet 1994.gadā pildījis Latvijas vēstnieka pienākumus Dānijā un vēlāk arī Islandē.

1998.gada Zemrībo atsācis praktizēt kā zvērināts advokāts, strādājis SIA "Deloitte Latvia", vēlāk - "BDO Law". Viņš bijis arī profesors Latvijas Policijas akadēmijā, kur pasniedzis studiju kursu civilprocesā.

2011.gadā Zemrībo piešķirts Triju Zvaigžņu ordenis.

CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu