Ja melnā ir tava mīļākā krāsa

TVNET
CopyDraugiem X Whatsapp
Foto: Instagram/Edition Office

Austrālijas arhitektu studija "Edition Office", izmantojot melnas pigmentētas betona un koka līstes, radījusi piķa melnu faktūrainu māju Austrālijas Jaundienvidvelsas ziemeļu upju reģiona ciemā Federālā.

Melburnā bāzētais uzņēmums māju veidoja kā mierīgu patvērumu tās iemītniekiem un skulpturālu objektu paugurainā, mežu ieskautā nogāzē.

"Pa gabalu ēka ir recesīva. Ēna plašajā ainavā," māju apraksta “Edition Office”.

Balstoties Austrālijas koloniālajās viensētās izplatītajā verandu tipoloģijā, centrālo dzīvojamo, ēdamistabas un virtuves telpu ieskauj daļēji norobežota terases zona.

Terase tika izveidota, lai radītu kontaktu ar apkārtējo ainavu. Bīdāmās stikla durvis dzīvojamās telpās ļauj telpu atvērt vai noslēgt pilnībā. Savukārt mājas centrā slejas dārza atvērums divu stāvu augstumā, ko apgaismo atvere mājas jumtā.

Mājas austrumu daļā atrodas guļamistabas bloks, ko studija sauc par “atpūtas un vientulības anklāvu". Tajā ir divas mazākas istabas abpus vannas istabai un liela guļamistaba ar atsevišķām labierīcībām un terasi.

Ar tumšo koka un betona eksterjeru kontrastē gaišākas koka grīdas un dzeltenbrūnas ādas mēbeles interjerā. Pielāgotas bīdāmās durvis iekštelpās veicina "taustāmu saikni" ar māju.

Apakšējā stāvā ir sekls baseins, kas vienā galā paver skatu uz ainavu, un atdzesē gaisu, kas plūst cauri mājai, augšup pa dārza atvērumu, iekšā dzīvojamās telpās.

Šo dabisko ventilāciju papildina griestu ventilators gada karstākajām dienām un kamīns ziemai.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu