Spilgti dzeltena mēle – retas slimības simptoms

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: The New England Journal of Medicine

Lielbritānijā kāds 12 gadus vecs zēns tika nogādāts slimnīcā pēc tam, kad sūdzējās par sāpošu kaklu, tumšas krāsas urīnu, vēdersāpēm un bālu ādu. Pārsteidzošākais bija tas, ka viņam bija spilgti dzeltena mēle.

Ārsti noskaidroja, ka šie simptomi liecina par kādu retu un bīstamu slimību, rakstīts pētījumā, kas publicēts zinātniskajā žurnālā “The New England Journal of Medicine”.

Toronto bērnu slimnīcas ārsti noskaidroja, ka zēns ir sasirdzis ar dzelteno kaiti. Tas ir stāvoklis, kad slimnieka ādas krāsa un acu baltumi kļūst dzeltenīgi, kā arī urīns iegūst tumšu nokrāsu. Šajā gadījumā dzeltena bija arī zēna mēle, kas liecināja, ka viņš sasirdzis ar retu dzeltenās kaites paveidu, vēstīts zinātnes izdevumā "Live Science".

Dzeltenā kaite iestājas, kad organismā uzkrājas dzeltenā žults krāsviela bilirubīns. Tas veidojas sarkano asinsķermenīšu sabrukšanas procesā.

Kas izraisīja šo dzelteno kaiti? Pēc vairākām pārbaudēm ārsti atklāja, ka līdz tam novedusi virkne lietu. Pirmkārt, zēnam bija anēmija jeb mazasinība, kad ir mazs sarkano asinsķermenīšu skaits. Viņš bija arī inficējies ar Epšteina-Barra vīrusu, kas ir bieži sastopams vīruss un mēdz inficēt bērnus, izraisot nelielus simptomus. Tiesa, šis vīruss ir saistīts arī ar vairākām autoimūnajām slimībām. Asins analīzēs arī atklājās īpaša antiviela, kas liek sarkanajiem asinsķermenīšiem pārāk ātri sabrukt.

Beigu beigās zēnam tika diagnosticēta aglutinīna slimība – reta autoimūnā kaite, kuras laikā cilvēka imūnsistēma uzbrūk un iznīcina sarkanos asinsķermenīšus. To var izraisīt zemas gaisa temperatūras, tāpēc tā bieži parādās tieši ziemā. Slimības rezultātā iestājas mazasinība, kā arī var parādīties spilgti dzeltena mēle.

Zēnam bija nepieciešama asins pārliešana un vairākas nedēļas ilga ārstēšana ar steroīdiem, lai mazinātu imūnsistēmas aktivitāti. Beigu beigās zēns atguva veselību un atgriezās mājās.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu