Rīgai tuvojas negaiss (3)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Negaiss.
Negaiss. Foto: Edijs Pālens/LETA

Pirmdienas priekšpusdienā Dienvidkurzemes novadu un Liepāju sasnieguši pirmie negaisa mākoņi; Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centrs visā valstī izsludinājis dzeltenā līmeņa brīdinājumu.

Par negaisu brīdina arī Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienests (VUGD). Izplatītajā paziņojumā norādīts, ka Latvijā gaidāms pērkona negaiss ar krasām vēja brāzmām līdz 15 m/s un stiprām lietusgāzēm. Iespējama arī krusa. 

Pirmdien ap plkst.14 negaisa fronte ar brāzmainu vēju no rietumiem tuvojas arī galvaspilsētai, liecina meteoroloģiskā informācija.

Pēc lietusgāzēm Kurzemē un Rietumzemgalē gaisa temperatūra pazeminājusies līdz +14 grādiem, un vēsais gaiss strauji tuvojas Rīgai, tas ienāks ar stiprām vēja brāzmām.

Gaidāmas arī lietusgāzes, tās īslaicīgi var applūdināt dažas ielas, un pastāv krusas risks.

Brīdinājumā teikts, ka dienas pirmajā pusē negaiss skars valsts rietumu un centrālo daļu, pēcpusdienā negaiss gaidāms arī valsts austrumos.

Nolauzti koku zari, nenostiprināti priekšmeti un atlūzas var tikt nestas pa gaisu. Lokāli iespējama zemāko teritoriju applūšana. Braukšanu var apgrūtināt pasliktināta redzamība un akvaplanēšana. Ja vien iespējams, ieteicams meklēt patvērumu slēgtās telpās.

Jau ziņots, ka pirmdien Latvijā, sākot no dienvidrietumiem, daudzviet gaidāmas lietusgāzes un pērkona negaiss, kas vietām būs spēcīgs, prognozē sinoptiķi.

Negaiss vietām atnesīs ne tikai intensīvas lietusgāzes, bet arī krusu, kas lokāli var būt vairākus centimetrus liela, un stipru vēju, kas dažviet var pāraugt vētrā.

Negaisa mākoņi izraisīs mainīga virziena un stipruma vēju, tā ātrums brāzmās lokāli var pārsniegt 20 metru sekundē.

Lietus un negaisa mākoņi galvenokārt augs pēcpusdienā un vakarā, bet vēlā vakarā laiks kļūs mierīgs.

Komentāri (3)CopyLinkedIn Draugiem X
Uz augšu