Ekspluatācijā pieņemts atjaunotais Latvijas Okupācijas muzejs (5)

TVNET/LETA
CopyDraugiem X Whatsapp
Foto: VNĪ Publicitātes foto

Ekspluatācijā pieņemts atjaunotais Latvijas Okupācijas muzejs, Strēlnieku laukumā 1, Rīgā, aģentūru LETA informēja VAS "Valsts nekustamie īpašumi" (VNĪ) Korporatīvās komunikācijas daļā.

VNĪ pauda, ka kopumā Latvijas Okupācijas muzeja pārbūvē, Padomju okupācijas upuru piemiņas memoriāla kompleksa izveidē un Strēlnieku laukuma sakārtošanā kopumā tiks ieguldīti līdz 10,435 miljoni eiro.

Tostarp Kultūras ministrija (KM) piesaistījusi valsts budžeta finansējumu 9,405 eiro, Latvijas Okupācijas muzejs līdzfinansējis 160 000 eiro, savukārt Eiropas Savienības (ES) fondu, valsts budžeta un Rīgas domes līdzfinansējums veido 869 673 eiro. Būvdarbus veica SIA "Skonto būve" saskaņā ar arhitektu biroja SIA "5. iela" izstrādāto projektu. Memoriāla mākslinieciskās idejas autori ir Kristaps Ģelzis, Ilze Miķelsone un Voldemārs Johansons -SIA "Taktila", kuru metu 2007.gadā par labāko atzina starptautiska žūrija.

Ēkas pārbūve veikta saskaņā ar muzejam dāvināto latviešu arhitekta Gunāra Birkerta ieceri, kas veido stāstu no tumšās pagātnes uz gaišo nākotni, vēsturisko ēku papildinot ar gaišu piebūvi, sauktu par "Nākotnes namu".

VNĪ Korporatīvās komunikācijas daļā atklāja, ka vienotu ansambli ar atjaunoto namu veido tam līdzās esošais vērienīgais vides objekts - memoriāls padomju okupācijas upuru piemiņai "Vēstures taktīla" desmit metru augstumā un 18 metru platumā. Memoriāls aprīkots ar speciālām audiovizuālām iekārtām, kas veido skaņas, vibrācijas un gaismas efektus. Nama priekšpagalmā uz Daugavas pusi sastādīti bērzi, tādejādi atspoguļot ideju par bērzu birzi, kas raksturo latvisko ainavu.

Uzņēmumā norādīja, ka šogad vēl turpināsies darbi pie Strēlnieku laukuma atjaunošanas. Daļa Latviešu Strēlnieku laukuma pieder valstij, daļa pašvaldībai.

Līdz ar Okupācijas muzeja kompleksa atjaunošanu VNĪ uzņēmies iniciatīvu organizēt seguma atjaunošanu topošajam kompleksam līdzās esošajai Rīgas pašvaldības teritorijai, kas ir viens no pirmajiem piemēriem, kur valsts un pašvaldība sadarbojas kopējam mērķim. VNĪ un Rīgas domes panāktā vienošanās paredz kopā atjaunot pusi laukuma, ko plānots paveikt šā gada vēlā rudenī, otras laukuma daļas atjaunošanu Rīgas Tehniskās universitātes pusē pašvaldība plāno veikt pati tuvāko gadu laikā.

Komentāri (5)CopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu