Armijas komandieris: Nelegālās imigrācijas spiediens ir eksāmens Latvijas aizsardzībai (5)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Nacionālo bruņoto spēku (NBS) komandieris Leonīds Kalniņš.
Nacionālo bruņoto spēku (NBS) komandieris Leonīds Kalniņš. Foto: Ivars Soikāns/LETA

Nelegālās imigrācijas spiediens uz Latvijas-Baltkrievijas robežas ir dāvana Krievijai un eksāmens Latvijas aizsardzības sistēmai, atzina Nacionālo bruņoto spēku (NBS) komandieris Leonīds Kalniņš.

Iekšlietu ministrija (IeM) šodien ziņojumā valdībai norāda, ka IeM ir lūgusi NBS turpināt sniegt Valsts robežsardzei atbalstu, palielinot NBS personāla, kas iesaistīti robežas patrulēšanā, skaitu. IeM saņēmusi informāciju no NBS par atbalsta sniegšanu līdz 30.septembrim.

NBS komandieris Leonīds Kalniņš aģentūrai LETA skaidroja, ka armija palīdzības sniegšanā Valsts robežsardzei lielu uzsvaru liek uz tehnoloģiskajām iekārtām un spējām. "Ir speciālas ātrās reaģēšanas grupas izveidotas, kuras palīdz robežsargiem aizturēt pārkāpējus. Esam orientēti uz aktīvu darbību, lai apturētu šos nelikumīgos robežpārkāpējus," uzsvēra komandieris.

Uz Latvijas-Baltkrievijas robežas NBS dienā iesaista 32 karavīrus un zemessargus, kā arī speciālistus ar bezpilota lidaparātiem. Tāpat tiek izmantota lidmašīna.

Saskaņā ar Valsts robežsardzes priekšnieka Gunta Pujāta vakar LETA paziņoto, nelegālo robežšķērsotāju izmitināšanas centru kapacitāte ir izsmelta, tāpēc nelegālo robežpārkāpēju uzņemšanai būs jāiesaista citas struktūras. Kā iespējamos risinājumus pārkāpēju izvietošanā viņš minējis telšu novietnes, pašvaldību rīcībā esošos īpašumus, piemēram, neizmantotas internātskolas vai arī NBS infrastruktūru.

Kalniņš aģentūrai LETA skaidroja, ka NBS ir gatavi sniegt palīdzību aizturēto pārkāpēju izmitināšanas vietu izveidošanā, taču NBS šajā virzienā skatītos nedaudz savādāk, proti, imigrantus varētu izvietot bijušajās skolās, jo tās ir jau gatavas ēkas ar plašāku infrastruktūru un tur vieglāk ir nodrošināt apsardzi.

NBS komandieris uzskata, ka šādā gadījumā apsardzes funkcijas vairāk būtu jāveic iekšlietu struktūrām, jo NBS galvenā loma šajā krīzē ir palīdzības sniegšanā tieši robežkontroles pastiprināšanā un atturēšanā no robežas pāriešanas.

Runājot par gaidāmo Krievijas un Baltkrievijas militāro mācību "Zapad-21" saistību ar nelegālās imigrācijas spiedienu, NBS komandieris norādīja, ka patlaban Latvijas robežas tuvumā nekādas ārkārtējas kaimiņvalstu aktivitātes nav novērotas.

"Tajā pašā laikā migrantu krīze ir milzīga dāvana tieši Krievijas pusei, jo tas dod iespēju pārbaudīt visu trīs Baltijas valstu spējas sadarboties un risināt krīzi vairākos virzienos. Ja mums liela uzmanība bija jāvelta tam, kādā veidā pārvietojas Krievijas armijas spēki pierobežā vingrinājumu laikā, tad tagad mums savas spējas un jauda jāvelta austrumu robežu kontrolē. Tas, protams, ir eksāmens mūsu aizsardzības sistēmai," skaidroja Kalniņš.

Ja pastiprināsies imigrantu plūsma, tas būs bīstami valsts kopējai drošībai, tāpēc jāatrod balanss un jāmobilizē ne tikai NBS, bet arī citas valsts struktūras krīzes risināšanā. Kalniņš gan mierināja, ka patlaban armija nav "izpumpēta" un turpina veikt arī citas valsts aizsardzībai svarīgas funkcijas.

Jau ziņots, ka, ņemot vērā nelikumīgo robežšķērsotāju skaita straujo palielināšanos, valdība šodien plāno atbalstīt ārkārtējās situācijas izsludināšanu Latvijas-Baltkrievijas pierobežā.

Komentāri (5)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu