Lietuva saglabās humāno koridoru baltkrieviem, kuri bēg no Lukašenko režīma vajāšanām (2)

TVNET/LETA/BNS
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: AFP/SCANPIX

Lietuva gatavojas ierobežot vietas, kur ārkārtējās situācijas laikā ārvalstnieki varēs iesniegt patvēruma pieprasījumus, bet vienlaikus saglabāt humāno koridoru ārvalstniekiem, kuri bēg no Baltkrievijas režīma vajāšanām, otrdien paziņojusi iekšlietu ministre Agne Bilotaite.

"Nelegālie migranti, kuri [Lietuvā] nonāk ar Baltkrievijas amatpersonu palīdzību, ir viena lieta, bet cilvēki, kuri bēg no režīma, - cita. Humānais koridors tiks nodrošināts," viņa sacījusi Seima deputātiem, kas sanākuši uz ārkārtas sesiju, lai apspriestu grozījumus likumā par ārvalstnieku tiesisko statusu.

Pašlaik likumā paredzēts, ka patvēruma pieprasījumi tiek pieņemti visā Lietuvas teritorijā, bet jaunajos grozījumos iecerēts noteikt, ka gadījumā, ja valstī izsludināts karastāvoklis, ārkārtējā situācija vai ekstremālais stāvoklis saistībā ar ārvalstnieku masveida pieplūdumu, patvēruma pieteikumus var iesniegt robežkontroles punktos vai tranzīta zonās Valsts robežsardzes dienestam, likumīgi ierodoties Lietuvā - Migrācijas departamentam vai arī Lietuvas diplomātiskajās pārstāvniecībās vai konsulārajās iestādēs ārvalstīs.

Patvēruma pieteikums, ko ārvalstnieks iesniedz, pārkāpjot norādīto kārtību, netiek izskatīts. Pieteikuma iesniedzējam šī kārtība jāizskaidro.

Izņēmumi varētu tikt attiecināti uz ārvalstniekiem, kuri pieder pie neaizsargātām sabiedrības grupām, vai ņemot vērā citus individuālus apstākļus.

Kad pērn pēc Baltkrievijā notikušajām prezidenta vēlēšanām, par kuru uzvarētāju tika pasludināts autoritārais valsts līderis Aleksandrs Lukašenko, kaimiņvalstī sākās represijas pret mierīgajiem iedzīvotājiem, Lietuva atvēra humanitāro koridoru cilvēkiem, kuri bēg no vajāšanām, atvieglojot nosacījumus, ar kādiem baltkrievi humānu apsvērumu dēļ var tikt uzņemti Lietuvā.

Saskaņā ar Lietuvas Ārlietu ministrijas datiem gada laikā izdotas vairāk nekā 800 šādas atļaujas.

"Humānais koridors darbojies un darbosies. Nodrošināsim to visiem iespējamajiem līdzekļiem," uzsvērusi Bilotaite.

Viņa arī informējusi deputātus, ka nākamnedēļ gaidāma Eiropas Savienības (ES) dalībvalstu iekšlietu ministru apspriede, kas būs veltīta jautājumam par nelegālo migrantu izmantošanu politiskiem mērķiem.

Kā izteikusies ministre, pašreizējais ES tiesiskais regulējums attiecībā uz patvēruma piešķiršanu neatbilst mūsdienu realitātei.

"Manuprāt, šī ir lieliska iespēja soli pa solim panākt pārmaiņas ES tiesiskajā regulējumā," viņa piebildusi.

Kā ziņots, migrācijas krīzes dēļ Lietuvā ir izsludināta ārkārtējā situācija. Pie Lietuvas un Baltkrievijas robežas aizturēto nelegālo imigrantu kopskaits kopš šā gada sākuma pārsniedzis 4000, bet pagājušajā nedēļā iekšlietu ministre parakstīja rīkojumu, kas paredz, ka robežsargiem migranti, kuri nelegāli šķērso robežu, jāpiespiež doties atpakaļ.

Kopš tā laika aizturēto migrantu skaits ievērojami sarucis, toties tas pieaudzis pie Baltkrievijas robežām ar Latviju un Poliju.

Komentāri (2)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu