Paziņoti pēdējo gadu populārākie vārdi jaundzimušajiem zēniem

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Ilustratīvs foto
Ilustratīvs foto Foto: Shutterstock

Pēdējo gadu laikā pieci populārākie vārdi jaundzimušajiem zēniem Latvijā bijuši Roberts, Olivers, Marks, Emīls un Gustavs, liecina Centrālās statistikas pārvaldes (CSP) dati.

Roberts populārāko vārdu simtnieku nekad nav pametis, un tas ir bijis iecienīts visos Latvijas reģionos. Savukārt vārds Emīls ir bijis populārs 1920. un 1930. gados Kurzemē, Zemgalē un Vidzemē. Vārda Emīls popularitāte kopš 1995.gada (13.vieta 1995.gadā, 6.vieta 2015.gadā) varētu būt saistīta ar režisora Vara Braslas mākslas filmu "Emīla nedarbi", kas tika uzņemta 1985.gadā, informē CSP.

Taču vārds Olivers zēnu vārdu "Top 100" ir ienāca tikai ap 2010.gadu un strauji kļuva populārs.

Turpmākajās topa vietās ierindojas vēl daudzi citi vārdi, kas nesatur garumzīmes, jo tas mūsdienās ir kļuvis par svarīgu argumentu, izvēloties vārdu, - Markuss, Daniels, Adrians, Ernests un Ralfs.

Tomēr joprojām populāri ir arī senie latviešu vārdi ar garumzīmēm - Kārlis un Jēkabs. Turklāt Kārlis ir šobrīd sevišķi populārs Kurzemē, savukārt Jēkabs - Vidzemē.

Dominiks pēdējos gados ir ļoti izplatīts vārds Latgalē dzimušajiem zēniem (4. vieta), un tas ir bijis samērā populārs zēnu vārds Latgalē 1920. un 1930.gados. Latvijas kopējā topā pēdējos gados Dominiks ir 14.vietā.

Latgalē visvairāk atšķiras populārākie vārdi, ja salīdzina Latgales un Latvijas kopējo topu. "Top 5" zēnu vārdi Latgalē ir Artjoms, Maksims, Marks, Dominiks un Daniels.

Kopš 1918.gada jaundzimušo zēnu vārdu topu nav pametuši 13 vārdi - Jānis, Pēteris, Aleksandrs, Andrejs, Kārlis, Eduards, Roberts, Artūrs, Ēriks, Edgars, Mārtiņš, Mihails un Aleksejs.

Vladimirs un Vladislavs ir bijuši topā līdz pat 2015.gadam, tomēr pēdējos gados zaudējuši popularitāti.

Īpaši CSP atzīmē vārdus Jānis un Aleksandrs, kas ir bijuši 100 populārāko personvārdu topā visos laikos un visos reģionos.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X

Tēmas

Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu