Bitcoin pēc vairāku gadu pārtraukuma saņem atjauninājumu

CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Publicitātes foto

Bitcoin pamata būtība un darba principi (piem., maksimālais daudzums, bloka lielums utt.) lielā mērā ir izstrādāts un nekļūdīgi strādājis jau vairāk nekā 10 gadus. Taču tas nenozīmē, ka pasaulē pirmā kriptovalūta būtu “gatava” un Bitcoin attīstītāji sēdētu, rokas klēpī salikuši. To norāda tas, ka Bitcoin pēc 4 gadu pārtraukuma saņems protokola atjauninājumu ar nosaukumu Taproot, kas ir ieplānots šī gada novembrim.

Kā vispār var mainīt Bitcoin kodu?

Bitcoin, kā zināms, ir decentralizēts tīkls, kas nepakļaujas nevienas personas vai organizācijas kontrolei. Kā tad var mainīt Bitcoin, ja it kā neviens par to neatbild? Priekšlikumus Bitcoin koda atjaunināšanai var izteikt ikviens, jo Bitcoin ir atvērtā koda (angl. open source) programmatūra. Bet izmaiņu ieviešana ir daudz sarežģītāka, jo tam nepieciešama tīkla dalībnieku piekrišana.

Ir pagājuši 4 gadi, kopš Bitcoin tika mainīts pēdējo reizi. Toreiz atjauninājuma nosaukums bija SegWit, kas izraisīja Bitcoin sadalīšanu (angl. hard fork) divās atsevišķās ķēdēs, un jaunā blokķēde/kriptovalūta ieguva nosaukumu Bitcoin Cash (BCH). Atšķirībā no 2017. gadā daudz iebildumu radījušā SegWit, Taproot būs t. s. mīkstais atjauninājums (angl. soft fork), kas nozīmē, ka grozījumi būs savietojami arī ar iepriekšējām Bitcoin versijām.

Kas ir Bitcoin atjauninājums Taproot?

Lai Taproot saņemtu zaļo gaismu, bija nepieciešama vismaz 90 % racēju vienprātība, līdz kurai nonāca 2 nedēļu balsošanas perioda beigās. Taproot skar galvenokārt darījumus ar vairākiem parakstiem (angl. multisignature), kad pārskaitījuma veikšanai nepieciešams vairāku lietotāju apstiprinājums. Šie sarežģītākie darījumi pēc atjauninājuma aizņems mazāk vietas blokķēdē, kam vienlaicīgi būtu jāpalielina tīkla caurlaidība. Taproot ietvaros sāks izmantot ari jauno signatūru ar nosaukumu Schnorr, kas iepriekš minētos darījumus ar vairākiem parakstiem padarīs redzamākus parasto darījumu vidū.

Papildus Taproot ļauj pārskaitījumiem noteikt arī sarežģītākus nosacījumus. Piemēram, darījums, kas stājas spēkā, ja trīs no septiņiem lietotājiem paraksta darījumu. Pārskaitījumiem var noteikt arī laika ietvaru (angl. timelock) – piemēram, ja 3 mēnešu laikā darījumam nav 5 parakstu, darījums tiek atcelts. Šī ir Ethereum viedlīgumiem (angl. smart contracts) diezgan līdzīga funkcija, tikai vienkāršāka veida.

Pērc Bitcoin bez starpniecības maksas

Bitcoin pirkšana un pārdošana ir ērtāka nekā jebkad iepriekš, vislabākais veids ir izmantot iesācējiem draudzīgo investīciju lietotni Change. Atšķirībā no daudzām citām tirdzniecības vidēm, Change aplikācijā par Bitcoin pirkšanas un pārdošanas darījumiem nav jāmaksā starpniecības maksa, nav arī citu slēptu izdevumu. Papildus pasaulē pirmajai kriptovalūtai lietotnē Change var investēt vēl vairāk nekā 20 dažādās kriptovalūtās, akcijās, derīgajos izrakteņos vai Change dalību apzīmējošajos CNG tokenos.

Pērc Bitcoin bez starpniecības maksas, kā arī lejupielādē lietotni Change

CopyLinkedIn Draugiem X
Uz augšu