"Rīgas satiksme" šonedēļ sāks testēt elektroautobusu

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
"Rīgas satiksmes" autobusi. Ilustratīvs foto.
"Rīgas satiksmes" autobusi. Ilustratīvs foto. Foto: Austra Helēna Žaggere/LETA

No 12.augusta "Rīgas satiksme" testēs "Scania Citywide" elektroautobusu,  informēja SIA "Rīgas satiksme" pārstāve Baiba Bartaševiča-Feldmane.

Sākotnēji autobuss kursēs 12.autobusa maršrutā, taču lai veiktu pilnvērtīgāku testēšanu, tas tiks norīkots arī citos maršrutos.

Elektroautobuss ir balts un vizuāli atšķirsies no pārējiem "Rīgas satiksmes" autobusiem, taču tāpat kā jebkurā transportlīdzeklī, arī elektroautobusā pēc iekāpšanas pasažieriem jāveic brauciena reģistrācija vai jāiegādājas biļete pie transporta līdzekļa vadītāja.

Savukārt pieturvietas šajā transportlīdzeklī paziņos vadītājs.

Nākamo piecu līdz septiņu gadu laikā "Rīgas satiksmei" būs jānomaina ap 250 autobusiem un daļa no tiem jāmaina uz bezizmešu transportu.

Šī gada martā "Rīgas satiksme" uzaicināja elektroautobusu un ūdeņraža autobusu ražotājus sadarboties testēšanā. Šobrīd savu elektroautobusu testa braucieniem piedāvājuši "Scania Latvia" un "Solaris Bus & Coach Latvia", kura testus plānots sākt tuvāko dienu laikā.

Elektroautobusu izmantošana prasa jaunas zināšanas un pieredzi, ko var iegūt, gan nepārtraukti sekojot tirgus attīstībai, gan arī veicot praktiskus testus pilsētas satiksmē. Šādos izmēģinājuma braucienos ir jāpārliecinās par enerģijas uzkrāšanas risinājumu piemērotību maršrutu tīklam, uzlādes risinājumiem, kā arī braukšanas paradumu ietekmi uz enerģijas patēriņu, norāda "Rīgas satiksmē".

Testus ir paredzēts veikt kā nepārtrauktu tirgus izpēti nākotnē plānotajiem publiskajiem iepirkumiem.

LETA jau ziņoja, ka "Rīgas satiksme" līdz 2023.gada beigām plāno iegādāties 12 ūdeņraža un 23 elektroautobusus. Kopumā autobusu iegādei plānots izlietot aptuveni 21,37 miljonus eiro. No šīs summas aptuveni 18,17 miljoni varētu būt Kohēzijas fonda finansējums.

Autobusu iegāde plānota īstenojot projektu "Videi draudzīga sabiedriskā transporta infrastruktūras attīstība Rīgā - bezizmešu autobusu iegāde".

Pērn "Rīgas satiksmes" ieņēmumi bijuši 182,9 miljoni eiro, kas ir par 25,9 miljoniem eiro mazāk nekā 2019.gadā. Savukārt izdevumi bijuši 181 miljons eiro un tos izdevies samazināt par 19,1 miljonu eiro.

Uzņēmuma EBIDTA 2020.gadā bijusi 46 miljoni eiro, kas ir līdzvērtīgs rādītājs 2019.gadam, kad tā bija 46,9 miljoni eiro. Uzņēmums pagājušajā gadā strādājis ar vairāk nekā viena miljona eiro peļņu.

"Rīgas satiksme" dibināta 2003.gadā, un tās statuss ir 100% Rīgas pilsētas pašvaldībai piederoša kapitālsabiedrība. "Rīgas satiksmei" pieder kapitāla daļas šādās kapitālsabiedrībās - SIA "Rīgas karte" (51%), SIA "Rīgas acs" (100%). Pašlaik uzņēmumā strādā ap 3800 darbinieku.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Nepalaid garām!
Uz augšu