Vakcinēties atteikušies 33 karavīri, viņiem, visticamāk, uzteiks dienestu armijā (23)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
NBS helikopters. Ilustratīvs attēls.
NBS helikopters. Ilustratīvs attēls. Foto: Edijs Pālens/LETA

Pret Covid-19 vakcinēties atteikušies 33 karavīri, un viņiem, visticamāk, tiks uzteikts dienests armijā, lai gan daļa, saņemot pavēli par atvaļināšanu varētu pārdomāt, atzina Nacionālo bruņoto spēku (NBS) komandieris Leonīds Kalniņš.

Viņš skaidroja, ka NBS dien aptuveni 7000 karavīru un vakcinācija pret Covid-19 notikusi ļoti efektīvi. Patlaban 97% ir pabeiguši vakcinācijas procesu, 3% ir izslimojuši Covid-19 vai arī viņiem ir medicīniski iemesli patlaban nevakcinēties. Tāpat starp šiem 3% ir 33 karavīri, kuri atteikušies vakcinēties.

Patlaban pret 33 karavīriem ierosināta disciplinārā procedūra un pieprasīti paskaidrojumi par pavēles nepildīšanu. Ja iemesls nebūs leģitīms, tad sekos NBS komandiera pavēle par atvaļināšanu.

"Daļa no šiem 33 karavīriem tāpat gatavojās atvaļināties. Disciplinārā procedūra ir sākusies, un es domāju, ka daļa noteikti pārdomās, kad redzēs pavēli par atvaļināšanu. To jau pierādīja iepriekšējās nedēļas, kad strauji pieauga karavīru skaits, kuri piekrita vakcinēties," skaidroja Kalniņš.

Kā ziņots, NBS dienošajiem, kuri sākotnēji atteicās vakcinēties pret Covid-19, bija uzdots līdz 1.augustam pieņemt lēmumu - tomēr potēties vai arī atstāt dienestu, iepriekš informēja Kalniņš, uzsverot, ka viņa pavēle attiecas tieši uz profesionālā dienesta karavīriem.

Ja karavīri izvēlēsies nevakcinēties un tiks lauzts dienesta līgums pirms termiņa, tad šiem karavīriem var nākties atmaksāt valstij viņu apmācībā ieguldīto naudu.

Arī valdībā atbalstītie grozījumi Covid-19 infekcijas izplatības pārvaldības likumā paredz, ka no 1.oktobra NBS komandierim būs tiesības prasīt, lai NBS karavīriem un civilajiem darbiniekiem būtu Covid-19 digitālais sertifikāts, kas apliecina vakcinācijas vai pārslimošanas faktu.

Likumprojekts nosaka, ka, ja bez attaisnojoša objektīva iemesla nav iesniegts sadarbspējīgs Covid-19 digitālais sertifikāts, aizsardzības ministrs vai viņa pilnvarots komandieris var izbeigt profesionālā dienesta līgumu ar karavīru pirms termiņa saskaņā ar Militārā dienesta likuma 43.panta otrās daļas 4.punktu.

Šādā gadījumā karavīrs atlaišanas pabalstu nesaņems.

Likuma grozījumi gan vēl jāpieņem Saeimai.

Komentāri (23)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu